Čo sa deje v galériách? Umelci vedia, keď je o 5 minút dvanásť

Početní výtvarníci, ktorých výstavy sa zrušili, predstavujú svoje práce on-line a vytvárajú makety galerijných priestorov, aby čo najvernejšie imitovali realitu. Mnohí zverejňujú svoje práce na rôznych medzinárodných portáloch.

22.04.2020 06:00
galeria cin cin - Dorota Vlachova s Michalom... Foto:
Dorota Vlachová s Michalom Mrázom na výstave v Budapešti.
debata

Milovníci výtvarného umenia sú zvedaví, čo sa teraz, počas karantény, deje v galériách. Zostanú obrazy visieť? O situácii v galérii Čin čin na Podjavorinskej ulici v Bratislave nám porozprávala Dorota Vlachová.

„Začiatkom marca sme otvorili výstavu Michala Mráza Five Minutes to Twelve. Názov O päť minút dvanásť sa naozaj naplnil. Jednak sme ju stihli na poslednú chvíľu otvoriť, jednak sa stala mimoriadne aktuálnou. Upozorňuje totiž na alarmujúci stav sveta, kde kraľuje nadmerný konzum. S Michalom sme sa dohodli, že hoci bola výstava plánovaná do konca marca, necháme ju v galérii dovtedy, kým sa situácia nezlepší a kultúrne inštitúcie nebudú opätovne sprístupnené.

Galéria má dva veľké výklady a keďže diela sú vo dne aj v noci osvetlené, výstava je takto prakticky dostupná z ulice. Na otvorení boli aj dva televízne štáby, ktoré urobili vo forme pozvánky na výstavu záznam z vernisáže. Ten sa, žiaľ, nestihol kvôli pandémii odvysielať, ale rozmýšľam, ako urobiť z tejto pozvánky na výstavu reportáž, ktorá by ukázala ústredné Michalovo dielo s názvom Deadness. Je až desivé svojou aktuálnosťou! Tiché, ale silné memento mori: Buďme všetci zodpovední, aby sme prežili! Podotýkam, že autor obraz namaľoval v roku 2016 a bol vystavený v Galérii ALB v Paríži.

Ďalšie naplánované aktivity, ktoré mali byť počas tejto výstavy – komentovaná prehliadka s kurátorom Vladimírom Beskidom, vytvorenie improvizovaného ateliéru v galérii, kde by Michal maľoval – sme zrušili. Galérie presunuli svoje aktivity a prezentácie na sociálne siete, my ich máme v mojej knihe o Michalovej tvorbe, na ktorej sme s vydavateľstvom Slovart pracovali rok a uviedli sme ju na vernisáži. Keďže bývam neďaleko galérie, takmer každý deň ju otvorím, vyvetrám a pozerám sa na vystavené diela, ktoré sú hrozivo realistické. Ako viem, Michal Mráz je zatvorený vo svojom ateliéri a intenzívne pracuje, hoci plány a vyhliadky na ďalšie výstavy a veľtrhy umenia sú nejasné.

Umelci vytvorili na sociálnej sieti skupinu CoronART, čo je malá on-line galéria, kde zverejňujú diela, ktorými reagujú na karanténu, zapríčinenú pandémiou. Niektoré diela vznikajú ako bezprostredná reakcia, ale mnohé vznikli v minulosti, pričom vystihujú aktuálnu situáciu.

Početní výtvarníci, ktorých výstavy sa zrušili, predstavujú svoje práce on-line a vytvárajú makety galerijných priestorov, aby čo najvernejšie imitovali realitu. Mnohí zverejňujú svoje práce na rôznych medzinárodných portáloch, ale aj na profiloch na Facebooku či Instagrame.

Rok 2020 je pre našu galériu výnimočný, lebo v júni máme desiate jubileum. Zatiaľ sme rozhodnutí držať sa nášho plánu výstav, ktoré budeme podľa situácie posúvať. A súčasnosť? Prvého apríla sme mali otvoriť výstavu Posvätná geometria významného výtvarníka, predstaviteľa analytickej maľby Milana Bočkaya. Príprava výstavy s týmto výtvarníkom je vždy zážitkom vďaka jeho humoru, nápadom, perfektnej príprave, precíznej realizácii, nehovoriac o kvalite vystavovaných prác.

V deň plánovaného otvorenia sme si zavolali a predstierali, že výstavu máme otvorenú – bol to 1. apríl. Milan Bočkay vraví, že na jeho živote sa až toľko v čase karantény nezmenilo, stále pracuje vo svojom ateliéri a vracia sa k starším nápadom. Plánovaná májová výstava Andrey Ondis má tiež veľmi aktuálny názov: Kozmos, deti a mikróby. Andrea plánuje predstaviť svoje utopické predstavy o úniku od problémov dnešného sveta, o návratoch do vlastného detstva a o mikróboch, rozptýlených telesách a časticiach zasadených do abstraktnej makro-mikrosféry. Naozaj akoby predvídala.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Čin Čin #koronavírus #online kultúra