Kunsthalle Bratislava je opäť otvorená verejnosti a pripravuje programové aktivity na druhý polrok 2020

V súvislosti s uvoľnením opatrení počas šírenia vírusu Covid-19 sú výstavné priestory Kunsthalle Bratislava od 11. mája 2020 opäť sprístupnené verejnosti.

21.05.2020 12:00
Kotlárova dcéra Foto:
V Kunsthalle vystavuje aj víťazka Ceny Oskara Čepana za rok 2018 Emília Rigová. Výstava má názov Čohani z Koni Ajlend. Podľa Bári Raklóri
debata

Rozsiahla česko-slovenská výstava Moc bezmocných, inštalovaná na 1. poschodí galérie, ako aj samostatná prezentácia Emílie Rigovej pod názvom Čohaňi z Koni Ajlend situovaná v priestore Kunsthalle LAB, boli za pri-meraných hygienických opatrení opäť otvorené a pomerne predĺžené do 5. júla 2020.

Nové veľké výstavy na jeseň

Od augusta do novembra sa na 1. poschodí Kunsthalle Bratislava predstaví medzinárodný vý-stavný projekt Na hrane / At The Limit (kurátori: Zorka Lednárováa Martin Juef). Kolekcia diel od viac ako 18 autorov a autoriek zo 6 krajín sveta prinesie rôzne umelecké pohľady na skúsenos-ti spojené s hraničnými situáciami. Dvojica kurátorov, a v tomto prípade zároveň aj zastúpených umelcov, prostredníctvom výberu diel odkazuje na osobné medzné skúsenosti alebo na transgre-sívne podmienky vytvorené na základe určitých umeleckých stratégií či prístupov. Samotné hranice vo všeobecnosti označujú vnútro a vonkajšok – sú to formujúce sa kontúry existenčných správaní, ktoré majú dynamický a neukončený charakter.

Kunsthalle LAB v znamení lokálnej produkcie Kunsthalle Bratislava sa na jeseň opäť stane súčasťou prestížneho medzinárodného umeleckého festivalu Biela noc, ktorý širokej verejnosti približuje súčasné formy umenia, ako aj netradič-né, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Tohtoročný výstavný titul pre priestorKunsthalle LAB (kurátorka: Zuzana Pacáková) v súčasnosti aktualizujeme v súvislosti s postup-ným uvoľňovaním opatrení a zároveň predbežným zámerom organizátorov festivalu Biela noc koncipovať lokálne umelecké prezentácie. Výstava by mala trvať od septembra do novembra a medzi uvažovanými sú autori ako Martin Sedlák, Martin Vongrej, ale aj hviezda svetového op-artu Milan Dobeš.

V období november 2020 až január 2021 bude výkladový výstavný priestor patriť samostatnej výstave košického výtvarníka Radovana Čerevku. Autor sa najskôr zapísal ako člen výraznej východoslovenskej skupiny Kassaboys, no v ostatných rokoch už nasleduje individuálnu ume-leckú dráhu. Jeho tvorba je v kontexte nášho umenia solitérna a ojedinelá, nakoľko sa zaoberá špecifickým tematickým okruhom – reflexiou súčasných hybridných vojen a mediálnou reprezen-táciou. Pre priestor Kunsthalle LAB autor pripravuje totálnu site-specific inštaláciu pozostávajúcu z nových diel. Kurátorom výstavy bude Áron Fenyvesi a súčasťou projektu bude aj prezentácia novej monografie autora.

V decembri je ambíciou Kunsthalle Bratislava sprístupniť v domácich podmienkach rozhodne nadštandardný, „blockbustrový“ výstavný projekt s názvom Feminist Avant-Garde (kurátor-ka Gabriele Schor + domáci kurátor). Jedná sa o špičkovú kolekciu diel svetovej feministickej avantgardy 70. rokov minulého storočia, ktoré sa nachádzajú v prestížnej viedenskej zbierke Sammlung Verbund. Celkovo je trvanie výstavy predbežne stanovené od decembra 2020 do februára 2021, pričom ukončenie výstavy bude sprevádzať aj vydanie aktualizovanej rozsiahlej publikácie z vydavateľstva Prestel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Sikora #Kunsthalle Bratislava #Emília Rigová #Moc bezmocných