Rok Adolfa Loosa sa začne výstavou na brnianskom Špilberku

Tento rok uplynie 150 rokov od Loosovho narodenia, a tak na brnianskom hrade Špilberk 11. júna otvorili veľkolepú výstavu nazvanú "Evropan Adolf Loos. Nejen brněnské stopy.“

14.06.2020 18:00
14-loos adolf Foto:
Adolf Loos
debata

Výstava, ktorá potrvá až do konca roka, je prvou veľkou akciou celorepublikového českého projektu Rok Adolfa Loosa 2020.

Ornament je zločin, znelo heslo architekta Adolfa Loosa (1870–1933). Brniansky rodák sa preslávil najmä svojimi vilami – napríklad Müllerovou či Winternitzovou v Prahe alebo ako autor Amerického baru (zvaného aj Loosbar) kúsok od viedenskej Kärtnerstrasse či tzv. "domu bez obočia“ na Michaelerplatz, na ktorý sa z Holfburgu odmietal pozerať cisár.

Cukrovar Hrušovany u Brna Foto: Archív Múzea mesta Brno
14 loos cukrovar hrusovany u brna Cukrovar Hrušovany u Brna

Loosovo pokrokové dielo ovplyvnilo ďalšie generácie architektov, Adolfa Loosa považujú za jedného z priekopníkov modernej architektúry. Vymyslel nielen odvážnu koncepciu usporiadania priestoru – tzv. Raumplan, ale známy bol aj svojimi vybrúsenými esejami. Jeho stavby dodnes stoja vo Viedni, v Paríži (postavil tu dom Tristana Tzaru), v Prahe či Plzni, brnianska výstava sa však zameriava len na Loosovo pôsobenie v rodnom Brne a na Morave. "Návštevníci sa tu zoznámia s Loosovými realizáciami aj neuskutočnenými návrhmi pre Brno, ako je zámoček Viktora Bauera v areáli dnešného výstaviska, prvá Loosova práca v Brne – Heroldov dom, či nerealizovaný projekt brnianskeho ‚domu na streche‘ pre Heinricha Jordana,“ hovorí kurátor výstavy Jindřich Chatrný z Múzea mesta Brna.

Pre Viktora Bauera, riaditeľa cukrovej rafinérie v Hrušovanoch pri Brne, navrhol Loos vilu, ktorá sa považuje za vôbec prvý dom s plochou strechou na našom území. Výstava tiež sleduje Loosove teoretické a spoločenské stopy v rodnom meste – spoluprácu s časopisom Bytová kultura, aj Loosove kontakty s brnianskymi architektmi Ernstom Wiesnerom či Janom Víškom. Pripomenie sa aj dielo Loosových žiakov Karla Hofmanna, Felixa Augenfelda a Paula Engelmanna. Na výstave tiež priblížia osobnosť a dielo architektovho otca, brnianskeho sochára a kamenára Adolfa Loosa staršieho, v ktorého kamenosochárskej dielni Loos prežil detstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #Adolf Loos #český architekt