Opravili cholvárok v Múzeu kysuckej dediny

Hospodárskej stavbe nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke (tzv. cholvárok), hrozil zánik. Po oprave už nie je v havarijnom stave.

19.07.2020 06:00
SR Slovensko Vychylovka železničná stanica... Foto: ,
Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke s historickou úvraťovou železničkou, ktorá spája Kysuce s Oravou. Záber z jej otvorenia v roku 2012.
debata

Správcovské Kysucké múzeum v Čadci dalo hospodársku stavbu komplexne zrekonštruovať, informovala hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.

„Vzhľadom na to, že cholvárok sa nachádza mimo prehliadkovej trasy, venovala sa mu v minulosti minimálna starostlivosť. Išlo viac-menej iba o zhodenie snehu zo strechy v zimnom období. Dlhé roky tak do objektu pršalo, čím dochádzalo k degradácii strešnej, ale i nosnej konštrukcie,“ objasnila riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Cholvárky sú jedným z architektonických špecifík kysuckého regiónu. Ide o hospodárske stavby slúžiace na ustajnenie dobytka pasúceho sa na odľahlých podhorských lúkach a na ubytovanie pastiera. V Múzeu kysuckej dediny sa zachovali tri takéto stavby s prívlastkom „in situ“, čo znamená že stoja na mieste, kde ich pôvodný majiteľ postavil.

Fakt, že ide o objekt „in situ“, bol podľa riaditeľky hlavným dôvodom, prečo sa v múzeu rozhodli tento objekt zachovať pre budúce generácie za každú cenu. V roku 2018 totiž došlo k preboreniu strechy a obvodových trámov z východnej strany cholvárku.

Vlani vykonali prvé záchranné práce. „Objekt sa vďaka projektu Pamiatkového úradu SR Pro monumenta zastabilizoval, čím sa zabránilo jeho ďalšej degradácii. V tomto roku sme záchranu cholvárku úspešne zavŕšili, v júli sa skončila jeho komplexná rekonštrukcia,“ načrtla Janigová.

Vedenie múzea sa v blízkej budúcnosti plánuje zamerať na práce v interiéri objektu. „Najhoršie máme za sebou a verím, že spoločnými silami dáme objekt do konca roka do pôvodného stavu,“ uzavrela riaditeľka.
debata chyba
Viac na túto tému: #skanzen Vychylovka