Suterén Thurzovho domu budú rekonštruovať

Stredoslovenské múzeum potrebuje na opravu suterénu Thurzovho domu viac ako 140-tisíc eur. Historický objekt ostane aj napriek očakávanému čulému stavebnému a reštaurátorskému ruchu pre verejnosť naďalej otvorený.

23.08.2020 14:00
Thurzov dom, Stredoslovenské múzeum Foto:
V Thurzovom dome v Banskej Bystrici sídli Stredoslovenské múzeum.
debata

Thurzov dom po dlhom čase prechádza postupnými a nutnými opravami. Po úprave priestorov prízemia má Stredoslovenské múzeum už hotový projekt pre novú stálu expozíciu, čoskoro začne rekonštruovať fasádu a najnovšie spúšťa procesy sanácie suterénu. Ako vyplýva z vyhláseného verejného obstarávania na stavebné práce v suteréne vo vestníku Úradu na verejné obstarávanie, ich predpokladaná celková hodnota je vo výške 140 766,40 eura bez dane z pridanej hodnoty. Ako uviedol riaditeľ múzea Marcel Pecník, investičná akcia bude financovaná z kapitálových zdrojov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

V rámci sanácie ide o odstránenie vlhkosti pre celý historický objekt. „Práce sa dotknú vnútorných obvodových stien, podláh, klenieb, systému odvetrania priestorov, dôjde k rekonštrukcii elektroinštalácií, kanalizácie, tiež obnovíme nevyužívané a poškodené schodisko do suterénu z vnútorných priestorov prízemia domu,“ konkretizoval riaditeľ s tým, že zároveň budú odstránené nevyhovujúce stavebné úpravy suterénu zo 70-tych rokov minulého storočia.

Podľa riaditeľa by verejné obstarávanie mohlo prebiehať do polovice septembra a následne by mohlo dôjsť k podpisu zmluvy s úspešným dodávateľom. „Realizácia stavby je následne plánovaná na 90 dní. Ak všetko pôjde dobre, tak by sme mohli mať suterén v tej lehote hotový,“ doplnil Pecník a dodal, že nové priestory by mali zlepšiť ponuku pre návštevníkov. „Podzemie ponúka, dnes už asi ako jedno z mála, v rámci Banskej Bystrice i okolia viaceré zachované prvky stredovekého stavebníctva a architektúry,“ konštatoval riaditeľ s tým, že to je samo o sebe mimoriadne vzácne a zaujímavé.

Thurzov dom ostane aj napriek očakávanému čulému stavebnému a reštaurátorskému ruchu pre verejnosť naďalej otvorený. Všetky plánované spoločensko-kultúrne a vzdelávacie akcie vrátane výstav budú prebiehať bez väčších obmedzení. „Prosíme návštevníkov i našich priaznivcov, aby s pochopením prijali niektoré menšie, alebo dočasné obmedzenia. Výsledok, o ktorý nám ide, totiž bude stáť za to. Našim cieľom je tak zadosťučinenie už akútnym potrebám národnej kultúrnej pamiatky, odbornej stránke muzeálnej práce, ale aj obohatenie a potešenie tých, ktorí k nám radi chodili, chodia a veríme, že ešte vo väčšej miere aj budú chodiť za kultúrou a poznaním,“ uzavrel riaditeľ.

Stredoslovenské múzeum sídli v Thurzovom dome od roku 1958, keď bola budova komplexne zrekonštruovaná. Vstupné a výstavné priestory v Thurzovom dome múzeum obnovilo v roku 2019 a adaptovalo ich na moderné požiadavky návštevníckej prevádzky.
debata chyba
Viac na túto tému: #Thurzov dom