Nežná električka ukáže cestu za slobodou

Historická budova Slovenského národného divadla stojí na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave už vyše sto rokov, ale čo pri nej robí odstavená retro električka? Pripomína výročie o čosi kratšie, nie však mennej významné - 30 rokov od nežnej revolúcie. Slúži ako infopoint a pozýva na tematickú výstavu k "nežnej" na Bratislavskom hrade.

10.09.2020 12:20
debata (1)
Retro električka slúži ako infopoint a pozýva... Foto: SNM - Historické múzeum
Nezna elektricka Retro električka slúži ako infopoint a pozýva na tematickú výstavu k "nežnej" na Bratislavskom hrade.

„Pôvodne sme v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava chceli inštalovať električku pri výročí Sviečkovej demonštrácie, čo sa však vzhľadom na tohtoročné mimoriadne udalosti nepodarilo. Napriek tomu je pre nás miesto stále symbolické, keďže sa tu odohral jeden zo zápasov o slobodu prejavu, čo je nosným motívom výstavy na Bratislavskom hrade. A symbolické je aj to, že po vyše 30 rokoch musí naša spoločnosť bojovať, aby si udržala tento ťažko vydobytý pilier demokracie,“ približuje riaditeľ SNM – Historického múzea Peter Barta.

Netradičný výstavný priestor tvorí nežná alebo československá električka, ktorá je polepená dobovými plagátmi a vnútri sú umiestnené noviny, ktoré návštevníkom objasnia udalosti nežnej revolúcie a priblížia atmosféru novembrových dní. Nazrieť do nej môžete až do konca septembra od pondelka do piatka v čase od 13. h do 18. h a počas víkendov od 10. h do 18. h. Každú stredu až do konca septembra sa záujemcovia môžu zúčastniť komentovanej prechádzky Bratislavou s účastníkmi nepovolenej demonštrácie slovenských študentov zo 16. novembra 1989, začiatok je priamo pred električkou vždy o 17. hodine. Kto si chce vypočuť príbeh života za železnou oponou, nech v sobotu 12. 9. o 10. hodine nasadne do retro autobusu. Trasa povedie spod Mosta SNP na hrad Devín a konečná je o 14. h na Bratislavskom hrade, prihlásiť sa treba vopred e-mailom na adrese hrad.podujatia@gmail.com.

Nežnú električku pripravilo SNM – Historické múzeum k výstave N89 – Cesta k slobode v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava a pre fanúšikov dopravy povieme, že električka je typu Tatra K2 a autobus Škoda 706 RTO.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #SNM - HIstorické múzeum