Český prezident zase "perlil". Tentoraz o hladných umelcoch

Najlepšie diela umelci tvoria, keď sú hladní. To aspoň tvrdí český prezident Miloš Zeman, ktorý je už podobnými výrokmi povestný.

11.10.2020 17:15
debata (4)
Český prezident Miloš Zeman. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Miloš Zeman Český prezident Miloš Zeman.

Sedemdesiatšes­ťročný český prezident vyvolal tentoraz rozruch poznámkou na adresu kultúrnej obce. Keď sa ho totiž v sobotnom rozhovore pre denník MF Dnes spýtali, či by vo voľbách nemohli zohrať úlohu aj názory ľudí z oblasti kultúry, na ktorých negatívne dopadajú protikoronové opatrenia, odpovedal: „Dovoľte mi jeden drsný bonmot. Umelci vytvorili svoje najkrajšie diela vtedy, keď boli hladní.“

Hoci je známe, že si Zeman nedáva pozor na jazyk, českých umelcov to rozhorčilo. „Ten jeho bonmot mi znie podobne, akoby povedal: Chorí nech zomrú,“ komentoval to napríklad Márdí zo skupiny Vypsaná fixa a dodal: „Nezostáva nám iné, než sa za pána prezidenta modliť, aby mu v pekle nebolo tak zle.“

Rocker Michal Pavlíček sa podľa portálu iDnes vyslovil podobne. „Komentovať také háklivé veci v tomto napätom čase týmto spôsobom mi pripadá ako vrchol cynizmu,“ upozornil.

Spevák, skladateľ a producent Jiří Burian zase vyhlásil, že ho ani nezaujíma, čo Zeman povedal. „Je to chorý deduško, rozhodne to nie je môj prezident,“ zdôvodnil.

Divadelník Rostislav Novák Zemanovi odkázal, že by ho zaujímalo, či by aj hladný prezident spravil tie najrozumnejšie rozhodnutia.

Režisérka Jitka Němcová, ktorá učí na FAMU, sa vyjadrila v tom duchu, že ak sú režiséri chudobní, tak musia nakrúcať telenovely, aby si zarobili, a preto nič nové nevymyslia.

Najvýstižnejšie však Zemanov postoj zhodnotila dokumentaristka Alena Činčerová, ktorá pripomenula staré príslovie o tom, že sýty hladnému neverí, čo teraz údajne platí aj pre Zemana.

„Správa Pražského hradu dostane kvôli kríze 215 miliónov, prezidentská kancelária takmer 20 miliónov korún navyše. Na Hrade teda teraz žiadne najkrásnejšie dielo nevznikne,“ uzavrela Činčerová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #umelci #hlad #český prezident #bonmot