Výstavu Labyrint sveta otvoria vonku na námestí

V nedeľu 15. novembra 2020, v deň 350. výročia úmrtia J. A. Komenského, otvára České centrum Bratislava v spolupráci s Veľvyslanectvom ČR na Slovensku outdoorovú výstavu symbolicky umiestnenú na Komenského námestí v Bratislave.

13.11.2020 06:00
debata
Foto: České centrum Bratislava
Výstava Labyrint sveta

Citlivý kurátorský výber Jaroslava Anděla ponúka netradičné prepojenie Komenského textov s jedinečnými kolážami Miroslava Huptycha.

V Labyrinte sveta a raji srdca, najznámejšom diele Jána Amosa Komenského, putuje hlavný hrdina mestom, ktorého podoba slúži autorovi ako alegorický obraz sveta. Spojenie mestského útvaru s rozprávaním symbolického príbehu ponúka zaujímavú inšpiráciu pre plánovanú revitalizáciu Komenského námestia.

Kurátor výstavy Jaroslav Anděl vybral nadčasové pasáže Komenského textu a inšpiroval nimi českého grafika Miroslava Huptycha, ktorý ich doplnil kolážovými ilustráciami. Divák sa tak na chvíľu stane pútnikom Komenského svetom a účastníkom jeho príbehu.

Táto účasť prepája rôzne časové a významové roviny, a tak obohacuje mestskú realitu o nové významy a zároveň aktualizuje myšlienkové dedičstvo Jána Amosa Komenského v roku 350. výročia jeho úmrtia.

„Určitou iróniou je skutočnosť, že v našom svete často dominuje prax a princípy, ktoré sú v priamom rozpore s Komenského zásadami a odporúčaniami. Komenského kritika spoločnosti predstavená formou alegórie v Labyrinte sveta a raji srdca je tak v mnohých ohľadoch dokonca aktuálnejšia ako bola ešte pred pár rokmi," komentuje hlavnú motiváciu vzniku projektu kurátor výstavy Jaroslav Anděl.

Nemenej dôležitou a silnou je výtvarná časť výstavy v réžii českého výtvarníka a ilustrátora Miroslava Huptycha.

„Ako ilustrátora vybraných textov som vybral Miroslava Huptycha z dvoch dôvodov. Po prvé sa Komenského Labyrintom sveta zapodieva už dlho a získal za svoje ilustrácie cenu Magnesia litera v roku 2019, po druhé používa techniku koláže, ktorá alegorickej povahe textu mimoriadne pristane," hodnotí svoj výber kurátor Jaroslav Anděl.

„Iniciovali sme vznik tohto projektu a otvorením výstavy symbolicky začíname oslavy výročí J. A. Komenského. Budeme sa k nim v našom programe vracať až do roku 2022, keď si pripomenieme 430. výročie Komenského narodenia. Plánujeme putovanie tejto výstavy do ďalších slovenských miest a aj do zahraničia. Už prejavili záujem České centrá v Berlíne, Madride alebo v Holandsku," sumarizuje ďalšie plány riaditeľka Českého centra Monika Koblerová.

Výstava na Komenského námestí v Bratislave potrvá do konca novembra. Vznikla v spolupráci Veľvyslanectvom ČR na Slovensku a s podporou Metropolitného inštitútu v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Ján A. Komenský #Labyrint sveta