Na encyklopédii Ottův slovník naučný pracoval aj T.G. Masaryk

Encyklopédia z prelomu 19. a 20. storočia Ottův slovník naučný bude v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote vystavená počas celého decembra v rámci prezentačnej aktivity predmet mesiaca.

25.11.2020 05:00
debata

Knižne vydané encyklopédie už v dnešnej internetovej dobe pomaly upadajú do zabudnutia. Sú však výnimočným zdrojom informácií, výsledkom mimoriadneho úsilia veľkého tímu vedeckých spolupracovníkov. Na ich čítanie nepotrebujete žiadne elektronické zariadenia.

Ako informovala Pravdu Iveta Krnáčová z GMM, v rokoch 1888 – 1909 vydal pražský vydavateľ a nakladateľ Jan Otto 28-zväzkovú všeobecnú encyklopédiu: „Ottův slovník naučný. Illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí“. Dielo je najväčšou českou encyklopédiou. Tvorí ho 27 zväzkov kníh abecedne zoradených hesiel a jeden, v poradí 28. zväzok doplnkov. Encyklopédia obsahuje na 29 000 stranách temer 140 000 hesiel, z nich mnohé sú zložené z viacerých obsahovo bohatých podhesiel. Heslá sú doplnené približne 5 000 obrázkami a takmer 500 nestránkovanými prílohami.

zväčšiť Ottův slovník naučný Foto: GMM
Ottuv slovnik naucny 1 Ottův slovník naučný

Významný pražský vydavateľ a nakladateľ Jan Otto (1841 – 1916) vydával učebnice, časopisy, českú a svetovú literatúru. Najväčšia česká encyklopédia nesie jeho meno. Vytvoril ju spoločne s mnohými spolupracovníkmi. V počiatočnom období koncipovania encyklopédie bol jej hlavným redaktorom univerzitný profesor Tomáš Garrigue Masaryk (1850 – 1937), neskôr publicista a historik Josef Kořán (1838 – 1912). Dielo je výsledkom práce 60 vedeckých redaktorov a asi 1 100 ďalších spoluautorov.

Ottův slovník naučný je vytlačený na strojovom papieri. Viazaný je v krásnej polokoženej väzbe. Čierna koža pokrýva chrbát a rohy knižných dosiek. Lepenkové knižné dosky sú potiahnuté textíliou čiernej farby.

Oriezka kníh je zdobená mramorovým vzorom. Ručne šité kapitáliky sú bielo-hnedé. Chrbát kníh je bohato zdobený technikou slepotlače a zlátenia.

Centrálnym motívom vyobrazenia je symbol víťazstva, okrídlená bohyňa Niké z gréckej mytológie, ktorú neskôr starovekí Rimania nazývali Viktóriou. Jej atribútmi sú horiaca fakľa symbolizujúca svetlo poznania a vavrínový veniec pre víťaza nad temnotou nevzdelanosti. Nad hlavou bohyne je zobrazený znak českého kráľovstva.

zväčšiť Ottův slovník naučný Foto: GMM
Ottuv slovnik naucny 2 Ottův slovník naučný

Vystavené úplné encyklopedické dielo je čiastočne poškodené opotrebovaním. Slúžilo čitateľom pred viac než 100 rokmi a od nového roka 2021 bude znova dostupné k štúdiu všetkým návštevníkom knižnice Gemersko-malohontského mú­zea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ottův slovník naučný