Na zozname nehmotného dedičstva UNESCO sú už aj fínske sauny

Fínska tradícia saunovania bola zapísaná na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Rozhodol o tom medzivládny panel tejto Organizácie OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru.

18.12.2020 16:33
sauna Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vo Fínsku, ktoré má viac ako 5,6 milióna obyvateľov, je podľa agentúry DPA približne 3,2 milióna sáun a približne 90 percent Fínov si posedí v saune každý týždeň.

„Sauna je neoddeliteľnou súčasťou všedného dňa a osláv, telesného a duševného zdravia a fínskeho spôsobu života,“ uviedla fínska ministerka pre vedu a kultúru Annika Saarikková.

K dedičstvu sa viažu aj zvyky a tradície, ktoré sú vo Fínsku so saunovaním spojené. Návštevy sauny sú ospevované v piesňach sú súčasťou legiend.

Na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO bola najnovšie zapísaná tiež česká ručná výroba vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perál, ktorá má tradíciu v oblasti Krkonôš.

Medzivládny výbor UNESCO v stredu rozšíril zoznam o 18 položiek, medzi ktorými je príprava a konzumácia kuskusu, remeselná výroba hodiniek vo Švajčiarsku a Francúzsku, tradičné dostihy dromedárov v Spojených arabských emirátoch a Ománe či preteky v kosení lúk v Bosne a Hercegovine. Pribudla naň tiež tradícia výroby benátskych sklenených perál.

Vytvorenie zoznamu nehmotného dedičstva bolo schválené v roku 2003 a aktuálne sa na ňom nachádza zhruba 500 položiek. Na listine sú tradície, remeslá, obyčaje či folklórne prejavy z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zoznam nehmotného dedičstva UNESCO #fínska sauna