Krásna Hôrka čaká. Obnovia len hrad alebo aj podhradie?

Na obnovu podhradia K.rásnej Hôrky je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov. Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie. Na decembrovom zasadnutí obecného zastupiteľstva v Krásnohorskom Podhradí to konštatoval riaditeľ SNM Branislav Panis.

30.12.2020 17:50
Krasna Horka, hrad, rekonstrukcia, zeriav Foto:
Hrad Krásna Hôrka počas rekonštrukcie.
debata

Bez tejto dohody, bez podpisu zmlúv medzi obcou a majiteľmi pozemkov, nie je možné zahrnúť podhradie do rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorú už SNM nemôže a ani nechce odkladať, dodal riaditeľ vo vyjadrení pre TASR.

Zároveň však podotkol, že podľa informácií z mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva pred Vianocami došlo k pozitívnemu vývoju a múzeum očakáva ďalšie kroky k vyriešeniu situácie. Budeme pár dní trpezliví, uvidíme začiatkom roka. Ak by k podpisu spomenutých dvoch zmlúv neprišlo, rovnako aj k ďalším nutným krokom, máme pripravený krízový plán B, ktorým sa vieme priblížiť k realizácii obnovy hradu Krásna Hôrka no žiaľ, bez obnovy podhradia, podotkol riaditeľ.

Požiar na hrade Krásna Hôrka. Foto: Alžbeta Brutovská
Krásna Hôrka Požiar na hrade Krásna Hôrka.

Ako na sociálnej sieti v tejto súvislosti informovala obecná poslankyňa Katarína Prékopová, zastupiteľstvo na mimoriadnom rokovaní napokon schválilo zmluvy o budúcich zmluvách, ktoré sa týkajú vyrovnania nájomných vzťahov v areáli pod hradom. Ultimátu SNM a ministerstva kultúry je týmto na poslednú chvíľu vyhovené. Jedna zmluva prešla v pomere hlasov 7:1, druhá v pomere 8:0, konkretizovala Prékopová.

Starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo na riadnom decembrovom zasadnutí uviedol, že by bol šťastný, ak by sa realizoval plán A, teda rekonštrukcia hradu aj s obnovou podhradia. Keby sme pristúpili k plánu B, obec na to určite nemá finančné prostriedky v rozpočte a nedokázala by do areálu pod hradom investovať taký rozpočet ako štát, povedal.

Celkový pohľad na hradný komplex. (Vizualizácia... Foto: Slovenské národné múzeum
slovenské národné múzeum, krásna hôrka, hrad, Celkový pohľad na hradný komplex. (Vizualizácia zrekonštruovaného hradu)

V rámci obnovy podhradia Krásnej Hôrky by malo byť vybudované nové parkovisko, infocentrum, toalety a zázemie pre turistov. Predpokladané náklady sú šesť miliónov eur. Podľa údajov SNM sa má v budúcom roku začať veľké verejné obstarávanie na rekonštrukciu Krásnej Hôrky, na ktorú bolo schválených 35 miliónov eur. Múzeum ešte na jeseň avizovalo, že prví návštevníci by hrad mohli navštíviť v roku 2022 a kompletne dokončený by mal byť v roku 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka