Európskym hlavným mestom kultúry môže byť Nitra, Trenčín alebo Žilina

O titul Európske hlavné mesto kultúry – Slovensko 2026 (EHMK) sa uchádzalo v rámci predbežného výberu osem miest.

06.02.2021 10:40
KOŠICE: Dominanty mesta Foto:
Titul Európske hlavné mesto kultúry už prislúchal mestu Košice.
debata

Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina predložili v určenom termíne ministerstvu kultúry svoje prihlášky a absolvovali vypočutie skupinou odborníkov od 2. do 4. februára. Kvôli pandémii sa vypočutie kandidátskych miest uskutočnilo online.

Predsedníčka poroty Paulina Florjanowicz oznámila, že skupina odborníkov odporúča Ministerstvu kultúry SR ako riadiacemu orgánu pozvať do ďalšieho kola tri mestá. Nitra, Trenčín a Žilina predstavia porote svoje prepracované a doplnené projekty na jeseň tohto roku.

„Osem súťažiacich miest sa zhostilo veľkej výzvy. Nielenže sa rozhodli uchádzať o tento prestížny titul a pripraviť vynikajúce návrhy projektov, ale urobili tak za mimoriadne ťažkých a zložitých podmienok počas pandémie,“ povedala predsedníčka poroty.

Skupina odborníkov pripraví v nasledujúcich týždňoch správu s podrobným odôvodnením ich rozhodnutia. Mestá, ktoré postúpili do užšieho výberu, na základe týchto podkladov svoje prihlášky prepracujú, doplnia a predložia ministerstvu kultúry.

„Bez ohľadu na výsledok v tejto súťaži, verím, že všetky mestá budú ďalej stavať na projekte, ktorý si pripravili a kvalitatívne pretvoria kultúrnu a umeleckú ponuku pre svojich obyvateľov i návštevníkov,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.

Ktorému mestu bude udelený titul EHMK bude známe v decembri 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európske hlavné mesto kultúry