Pohronské múzeum získalo luxusné stolové predmety

Pohronské múzeum v Novej Bani získalo do svojho fondu kolekciu luxusných stolových predmetov, ktoré vyrobila spoločnosť Sandrik. Predmety bude múzeum vystavovať počas celého roka 2021, informovala Katarína Stredáková.

09.02.2021 14:00
pohronske muzeum  kolekcia sandrik Foto:
Do fondu Pohronského múzea pribudla kolekcia luxusného stolového náčinia, ktoré vyrábala svetoznáma továreň Sandrik v Dolných Hámroch, neskôr v Hodruši-Hámroch.
debata

Dokopy sme zakúpili 36 kusov predmetov v štýle art deco vyrobených v 30. rokoch 20. storočia, priblížila Stredáková. V novej zbierke sa nachádza napríklad luxusná čajová súprava, fajčiarska súprava, súprava na likér na dizajnovom podnose či súprava na víno pre 12 ľudí. Projekt vznikol z finančnej podpory Fondu na podporu umenia a spoluúčasti financovania zo strany Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

V roku 2017 Pohronské múzeum venovalo... Foto: TASR, Jana Vodnáková
POhronské múzeum Nová Baňa výstava stolovanie Sandrik BBX V roku 2017 Pohronské múzeum venovalo stolovaniu špeciálnu výstavu Dobrú chuť, ctihodní mešťania. Na snímke Meissenský porcelán.

Všetky predmety v novej akvizícii sú výrobkami spoločnosti Sandrik z Dolných Hámrov, ktoré sú dnes súčasťou obce Hodruša-Hámre. Továreň v Dolných Hámroch bola založená už v roku 1895. Svetoznáma sa stala najmä výrobou príborov. Počas prvej svetovej vojny vyrábala napríklad pre potreby armády, vysvetlila Stredáková s tým, že súčasným pokračovateľom tradície je spoločnosť Berndorf Sandrik.

Okovaná pokladnica z 18. storočia, ktorá sa... Foto: TASR, Jana Vodnáková
Pohronské múzeum nové exponáty BBX Okovaná pokladnica z 18. storočia, ktorá sa zamykala na 12 západov a ktorá svojho času ukrývala mestské peniaze, je jedným z exponátov, ktoré obohatili expozície Pohronského múzea v Novej Bani v roku 2020.
debata chyba
Viac na túto tému: #Pohronské múzeum