Galéria umelcov Spiša predstaví tri nové výstavy

Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi uvedie v pondelok (22. februára) tri nové výstavy, ktoré potrvajú až do 6. júna 2021.

21.02.2021 10:00
debata

Informovala o tom projektová a PR manažérka galérie Lenka Králová. Pre súčasnú pandemickú situáciu na Slovensku je galéria pre verejnosť zatvorená, no stále ponúka aj online program prostredníctvom svojej webovej stránky a sociálnych sietí.

Novým výstavným projektom v galérii bude Jozef Sedlák: Fotografická eschatológia. Podľa riaditeľky galérie a kurátorky výstavy Lucie Benickej ide o tematickú výpoveď o podobách smrti, zomierania, pretrvávania, znovuzrodenia i vzopretia sa voči pominuteľnosti nekonečnosťou ľudského ducha.

U-Points – Tranzit: Marek Jarotta prezentuje tvorbu výtvarníka s akcentom na problematiku tranzitných uzlových miest, zastavenie pohybu v maľbe ako priestore na otázku, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme.

Nosnou témou záujmu Mareka Jarottu je urbanizmus a architektúra, pričom ho zaujímajú verejné priestory, často stanice či čakárne, ale aj letiskové haly a podzemné chodby metra, uviedla kurátorka výstavy Katarína Balúnová.

Ako doplnila, ďalšia výstava s názvom Teleskop/Vesmír v zbierke prezentuje diela 30 autorov zo zbierkového fondu Galérie umelcov Spiša so zaostrením na individuálne vesmíry, reflektujúc astronomické javy a atmosféru nočnej oblohy v širšom kontexte v rámci jednotlivých celkov.

Králová podotkla, že galéria naďalej dopĺňa nový formát „karanténnej“ komunikácie Galéria OnLine. Tento prezentačný formát prináša informácie o činnosti, fotogalérie o zbierke, umelcoch, výstavách, vybraných dielach a inštruktážne videá k tvorivým dielňam.

Online programy sú podľa Královej bezplatné a bez časového obmedzenia. Galéria umelcov Spiša myslí aj na rodiny s deťmi. Má pre ne pripravený Nedeľný kreatívny ateliér: Nezbední škriatkovia, ktorý bude online formou v nedeľu 28. februára od 13. h.

Prostredníctvom pracovných listov sa všetci účastníci naučia, ako si vytvoriť rozprávkové postavičky technikou dokresľovanej koláže.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #spiš #Spišská Nová Ves #Galéria umelcov Spiša