Múzeum v Marseille pripravuje expozíciu o živote v karanténe

"Musím zostať doma... Musím zostať doma..." Veta sa opakuje na každom riadku stránky zo školského zošita, ktorý je súčasťou vznikajúcej expozície múzea vo francúzskom meste Marseille. Múzeum Mucem tam spustilo verejnú zbierku predmetov, ktoré budú pripomínať život v karanténe počas pandémie koronavírusu.

08.03.2021 14:00
muzeum MUCEM Foto:
Francúzske Múzeum európskych a stredomorských civilizácií (Mucem) sídli v v Marseille v architektonicky zaujímavej budove.
debata

Na anketu múzea odpovedalo vyše 600 ľudí, väčšinou z Francúzska, ale prišli aj reakcie zo Španielska, južnej Ameriky či dokonca z Číny. Všetci odpovedali na rovnakú otázku: Aký predmet je stelesnením vášho každodenného života v karanténe?

Ako vyplynulo z reakcií, sú to rôzne veci: prototyp prístroja na dezinfekciu rúšok, hra backgammon vyrobená podomácky z dreva na krájanie chleba, denník z novinových výstrižkov alebo umelecké predmety inšpirované všedným životom.

Celkovo prišlo 117 hmotných predmetov, s ktorými bude ďalej pracovať Aude Fanloová, vedúca výskumu v Múzeu európskych a stredomorských civilizácií (Mucem) a jej vedecký tím.

„Sme priestorom pre zachytenie každodennosti, bežných vecí,“ vysvetlila Fanloová. Ako pripomenula, Mucem od svojho založenia v roku 2013 nadviazal na Múzeum ľudového umenia a tradícií v Paríži.

„Naše zbierky vznikajú aj prieskumom v teréne, nemáme len umelecké predmety. Pokračujeme v metóde, ktorá je súčasťou DNA múzeí o spoločnosti,“ dodala bádateľka.

Nazbierané predmety zatiaľ nemajú štatút exponátov. Ich zaradenie do expozície musí ešte schváliť odborná komisia. Prv, ako sa tak stane, ich preskúma sociológ Simon Leroulley z univerzity v Caen. Jeho zámerom je napísať „socio-antropologickú analýzu každodenného života v karanténe“.

Pocit samoty v karanténe či počas lockdownu dopomohol aj k zrodeniu vymyslených priateľov. Napríklad Cathy s Christianom si vytvorili „muža s cigarou“, pričom cigaru predstavuje papierová trubička, ústa záchodová doska a oči dve rolky toaletného papiera.

Inde si zase pre komunikáciu so susedmi vymysleli systém farebných signalizačných vlajok. Iní do školských zošitov stále dokola – ako pri opisovaní školských trestov – písali o tom, že musia zostať doma – len preto, aby to dokázali vydržať. Ďalšiemu pomohlo zvádnuť ťažké obdobie odškrtávanie dní v kalendári.

Aj keď výskum už prebieha, prípadná výstava týchto predmetov je zatiaľ v nedohľadne. Podľa sociológa Leroulleya treba totiž do zbierky ešte pridať zážitky a dojmy ďalších sociálnych skupín, najmä tých ohrozených. Keďže múzeum spustilo anketu zameranú na zbieranie predmetov na sociálnych sieťach, zapojili sa skôr tí lepšie situovaní ľudia s prístupom k internetu.

Leroulley sa preto rozhodol osloviť aj tých, čo prichádzajú do potravinovej banky na severnej periférii Marseille. Pomocou nich by chcel poukázať na to, ako veľmi sa život v takých štvrtiach počas karantény líši od situácie v iných sociálnych skupinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #marseille #koronavírus #karanténa