Karpatskú kraslicu prináša Vihorlatské múzeum tentoraz on-line

Tradíciu najväčšej slovenskej medzinárodnej súťažno-prezentačnej výstavy kraslíc a veľkonočných dekorácií Karpatská kraslica prináša v tomto roku Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom pre pretrvávajúce protipandemické opatrenia vo virtuálnej forme.

28.03.2021 18:00
debata

V rámci on-line projektu Múzeum na doma ponúka retrospektívny súbor archívnych materiálov z doterajších 28 ročníkov podujatia. Informovala o tom Jana Fedičová z marketingu múzea.

„On-line projekt Karpatská kraslica predstavuje ukážky tvorby kraslíc tradičnými technikami zdobenia, ktoré sa vďaka nositeľom tradície krasličiarstva uchovávajú dodnes, ale i nové techniky čerpajúce z bohatej obrazotvornosti ich zhotoviteľov,“ priblížila s tým, že súčasťou retrospektívnych materiálov je i genéza vzniku a vývoja populárneho podujatia.

Ako Fedičová podotkla, za dobu svojej existencie sa doň zapojilo viac ako 500 autorov nielen zo všetkých regiónov Slovenska, ale aj krasličiari z Ukrajiny, Poľska, Maďarska, Čiech, Rumunska a USA, ktorí spolu vystavovali takmer 26 000 kraslíc.

Súbor videí a obrazových a textových materiálov v aktuálnej ponuke „Múzea na doma“ obsahuje aj prezentáciu zbierkového fondu VM viažuceho sa k veľkonočným sviatkom.

„Veľkonočné variácie múzejnej ponuky Karpatská kraslica 2021 dopĺňa prezentácia veľkonočných pozdravov a pohľadníc a pútavý historický exkurz do dejín symboliky zdobenia kraslíc,“ ozrejmila Fedičová s tým, že v rámci edukačného programu VM sú pre detských návštevníkov k dispozícii aj pracovné listy a pexeso.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Humenné #kraslice #vihorlatské múzeum #Karpatská kraslica