Rudolf Fila atakuje obrazmi všetky zmysly

Keď sa výtvarník nudí pri práci v ateliéri, divák to pri pohľade na dielo okamžite zbadá. Poznanie overené rokmi aj vlastnými skúsenosťami sformuloval maliar Rudolf Fila, na ktorého výstavách rozhodne nuda nehrozí.

11.08.2011 14:10
Rudolf Fila Foto:
Rudolf Fila vystavuje kolekciu obrazov Dialógy 011 v Galérii u anjela v Kežmarku.
debata

Obrazmi totiž premyslene atakuje nielen všetky zmysly, ale aj myšlienkový svet návštevníka. V kežmarskej Galérii u anjela predstavuje kolekciu Dialógy 011.

„Pre mňa je akt maľovania a akt milovania čosi také identické, že je tam naozaj len rozdiel dvoch samohlások. Neviem proste maľovať bez intenzity vzťahu,“ priznal maliar, ktorý už začiatkom 60. rokov 20. storočia patril medzi výrazné zjavy slovenskej aj medzinárodnej výtvarnej scény.

Pripravenú veľkú výstavu v Zürichu mu však v roku 1971 strážcovia ideologickej čistoty socialistického umenia zakázali. A na dve desaťročia mu vyhradili miesto v kategórií nežiaducich autorov. Aj preto je po roku 1989 každé stretnutie s Filovou tvorbou sviatkom, hoci – paradoxne – častejšie vystavuje v zahraničí ako na Slovensku.

Rodák z Příbramu na Morave vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Od roku 1960 pôsobil ako pedagóg na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave. V rokoch 1990 až 1992 viedol na svojej alma mater ateliér voľnej maľby. Jeho diela sú v zbierkach Slovenskej národnej galérie, Národnej galérie v Prahe, Moravskej galérie v Brne, v Múzeu 20. storočia vo Viedni, v stálej expozícii Credit Suisse Art Collection v Londýne a v ďalších mestách Európy, Severnej a Južnej Ameriky.

Obľúbenou témou Rudolfa Filu je ženské telo. „Už nepotrebujem modelky. Na škole sme sa "umodelkovali“. U profesora Mudrocha sme nemaľovali nič iné, než ženský akt. Chlap tam nikdy nestál. Fotogenickosť ženského tela je zneužívaná v časopisoch, reklame, kine… Zbanalizovaná fotografia práve tým, že sa dá model beztrestne rezať a vyberať z neho detail, mi ako východisko stačí. Zväčšenie malého detailu mi poskytuje istý možno až model sveta, ktorý je výzvou na zásah, vniknutie a maliarske poznamenanie," povedal originálny výtvarník.

Každé jeho dielo ponúka jednu z odpovedí na otázku, ktorú zvečnil v názve svojej knihy Načo nám je umenie. Vyšla v roku 1991 a veľmi rýchlo sa stala čitateľským hitom. „Keby som mal zhrnúť všetky odpovede do jednej, povedal by som – aby život mal zmysel,“ vysvetlil Rudolf Fila.

„Maľba sa nikdy nekončí,“ dodal maliar, pre ktorého je tvorba nikdy sa nekončiacim dobrodružstvom. A dobrodružné výpravy do magického sveta umenia ponúka aj divákom prostredníctvom svojej kolekcie Dialógy 001. Výstava v Galérii u anjela potrvá do 1. septembra.

debata chyba