Fotograf Yuri Dojč poradí, ako uspieť vo svete

Známy kanadský fotograf slovenského pôvodu Yuri Dojč sa tentoraz vráti na Slovensko prostredníctvom internetovej prednášky. Webinár Ako uspieť s fotografiou vo svete s Yurim Dojčom sa uskutoční vo štvrtok 3. júna o 19. hodine.

31.05.2021 14:00
Yuri Dojc2 Foto:
Slovensko-kanadský umelecký a komerčný fotograf Yuri Dojč.
debata

Rodák z Humenného, ktorý nedávno oslávil 75 rokov, patrí medzi významných a svetovo uznávaných komerčných aj umeleckých fotografov. V on-line prednáške porozpráva o svojich životných cestách, ktoré ho ako študenta psychológie, bývalého občana Československa, priviedli do Kanady, o ceste za úspechom na medzinárodnej scéne, ako sa dostal k reklamnej fotografii a čím sa dokázal odlíšiť od konkurencie.

Yuri Dojč v on-line prednáške priblíži, čo podľa neho robí dobrého fotografa, kde čerpá inšpiráciu a ako definuje fotografický „zen moment“. Vysvetlí tiež, prečo presedlal z reklamnej fotografie k osobnejším motívom a umeleckým zobrazeniam spoločenských tém a čo ho naučila fotografia, cestovanie a život v zahraničí.

Slovensko-kanadský umelecký a komerčný fotograf študoval v rokoch 1966 až 1968 psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1968 cestoval na letnú brigádu do Anglicka, kde zostal po tom, čo vojská Varšavskej zmluvy obsadili Československo. Po presťahovaní do Kanady študoval fotografiu na Ryerson Polytechnical Institute v Toronte, v roku 1975 si otvoril vlastný fotoateliér, kde sa spočiatku venoval predovšetkým reklamnej fotografii.

V umeleckej tvorbe sa preslávil čiernobielymi aktami, fotografovaniu kanadských vojnových veteránov či ľudí, ktorí prežili holokaust. Vydal niekoľko fotografických kníh, napríklad Marble woman (1993), American Dreams (1996), Eros a fotografia (2003), Reflection (2006), Live the World (2009), Honour (2010). Fotky z jeho ciest v Rwande publikoval francúzsky denník Libération.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotograf #Yuri Dojč