Prestížnu Turnerovu cenu získal škótsky sochár Martin Boyce

Tohtoročnú Turnerovu cenu si odniesol škótsky sochár Martin Boyce známy svojimi kontroverznými dielami, medzi ktoré patria napríklad umelé stromy či nakláňajúci sa smetný kôš. Prestížnu cenu za moderné umenie udeľujú britskému umelcovi pod 50 rokov, ktorý sa za ostatných 12 mesiacov podľa odborníkov predviedol najlepšou výstavou. Boyce si ju prevzal na slávnostnej ceremónii v Baltic galérii v anglickom meste Gateshead. Fotograf Mario Testino mu zároveň odovzdal šek na 25-tisíc libier (v prepočte približne 29 095 eur). Ďalšími nominovanými boli sochárka Karla Black, video umelkyňa Hilary Lloyd a maliar George Shaw.

06.12.2011 18:28
Martin Boyce získal Turnerovu cenu za... Foto:
Martin Boyce získal Turnerovu cenu za inštaláciu Do Words Have Voices.
debata

Štyridsaťtriročný Boyce zvyčajne pretvára objekty z verejných priestorov či parkov, ktoré využíva v atmosférických inštaláciách inšpirovaných modernizmom. Na výstave nominovaných umelcov v Baltic galérii sochár stvoril z troch bielych pilierov stromy, tiež sa pohral s výzorom obyčajného stola. „Bol to skvelý rok na to, aby som sa stal súčasťou tohto celého,“ vyjadril sa počas svojej ďakovnej reči. Tiež upozornil, že je dôležité, aby bolo vzdelávanie v oblasti umenia dostupné pre všetkých. „Keby som dnes chcel chodiť na umeleckú školu, neviem, či by som mohol,“ vyjadril sa ku stúpajúcemu školnému a nedostatku financovania tejto sféry. Sám vyštudoval škótsku Glasgow School of Art.

Výstava diel nominantov privítala od svojho otvorenia v októbri viac než 100-tisíc návštevníkov. V budúcnosti sa spolu so slávnostným odovzdávaním cien uskutoční každý druhý rok vždy v inom britskom meste, pričom medzitým sa vždy vráti na svoje tradičné miesto v Londýne.

debata chyba