Klimt bez ornamentov

Viedenská galéria na 150. výročie narodenia Gustava Klimta pripravila výstavu Kresby, ktorá je poctou tomuto fenomenálnemu kresliarovi a maliarovi. Albertina vlastní 170 umelcových najvýznamnejších kresieb zo všetkých jeho umeleckých období.

18.05.2012 06:00
Ležiace dievča a dve štúdie rúk (štúdia pre... Foto:
Ležiace dievča a dve štúdie rúk (štúdia pre Theater Shakespeares, Wiener Burgtheater), 1886/87, výrez
debata

Klimt lámal tabu, ako femmes fatales mu pózovali chudobné viedenské práčky, nahé tehotné ženy, lesby, rád kreslil masturbujúcich. Zachytával ich uhlíkom, neskôr ceruzkou. Dodnes sa zachovalo vyše 4 000 Klimtových kresieb. Zväčša slúžia len ako dekoratívny doplnok k výstavám populárnych Klimtových malieb, ktorých je okolo 250. „Zdá sa, že len k jubileám si galérie dovolia napínať trpezlivosť publika kresbami a štúdiami, aj keď sú také rozkošné, ako u tohto kresliarskeho a maliarskeho génia,“ napísal po otvorení výstavy rakúsky denník Die Presse. Pripomenul tiež, že posledná veľká výstava Klimtových grafík sa konala pred 50 rokmi, na sté výročie umelcových narodenín.

Už len technická brilantnosť, ktorú vidieť hlavne v raných Klimtových dielach, vyráža dych. Jeho bezostyšné stvárnenie sexuality ako existenciálneho životného momentu hlboko zapôsobilo aj na jeho mladého ctiteľa Egona Schieleho. Nahé telá sa vystierajú bez začiatku a konca ako nežné kopcovité krajiny a rieky, hlavy a nohy sú často odrezané, ruky a nohy sa prepletajú, sex je akoby symbolom kĺzania sa medzi životom a smrťou.

Na viedenskej výstave vidieť kresby od figurálnych štúdií a knižných ilustrácií až po monumentálne prípravné archy a detailné alegórie. Nechýbajú ani štúdie ženských a – menej často – mužských hláv. Zaujímavé sú série štúdií spojených s rôznymi maľbami. Po prvý raz vo Viedni vystavia aj skicu Troch životných období ženy v životnej veľkosti, známu kresbu stojaceho páru, ktorá je slávna podobne ako Bozk či atramentovú kresbu Rybia krv, ktorá sa len nedávno objavila v súkromnej zbierke. Výstava v Albertine potrvá do 10. júna a potom sa bude dať vidieť v Getty múzeu v Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba