Rekord: Kópiu Monu Lisy vydražili v Paríži za 2,9 milióna eur

Takzvanú Hekkingovu Monu Lisu, kópiu slávného obrazu Leonarda da Vinciho, kúpil na dražbe v parížskej pobočke aukčnej siene Christie's európsky zberateľ za 2,9 milióna eur. Ide o rekordnú sumu za kópiu tohto renesančného diela.

20.06.2021 15:45
MONA LISA Foto: ,
Návštevníci Louvru pred obrazom Mony Lisy.
debata

„Je to šialené, je to absolútny rekord za reprodukciu Mony Lisy,“ uviedla hovorkyňa Christie's. Za poslednú hodinu cena vyrástla z 500.000 eur na 2,4 milióna eur, a nakoniec padla definitívna ponuka 2,9 miliónu eur.

Archivár Raymond Hekking sa desiatky rokov snažil presvedčiť svet, že Mona Lisa, ktorú kúpil v roku 1953 vo francúzskom obchode so starožitnosťami, je pravá, a tá, ktorá visí v Louvri, je falzifikát. „Vyzerá ako Mona Lisa, ale kvalita stvárnenia rozhodne nie je ako od Leonarda da Vinciho,“ povedal medzinárodný riaditeľ odboru starých majstrov Christie's Pierre Etienne. „Bohužiaľ bol Hekkingov sen trochu prehnaný.“

Hekking argumentoval tým, že sa pôvodní maľba po krádeži začiatkem 20. storočia do Louvru už nikdy nevrátila; skončila v obchode v dedine Magagnosc v jeho rodnom Provensalsku, zatiaľ čo slovutná galéria v Paríži sa nechala oklamať kópiou. O svojom tvrdení sa Hekking neúnavne snažil presvedčit médiá a v 60. rokoch k nemu zašli jeho kopii preskúmať americkí novinári v dobe, keď bola pravá Mona Lisa zapožičaná do Spojených štátov. Podľa aukčnej siene Christie's obraz namaľoval neznámy umelec začiatkom 17. storočia, asi 100 rokov po tom, čo sa originál od talianskeho renesančného majstra dostal do kráľovskej zbierky Františka I. Francúzskeho. Originál, ktorý visí v Louvri, na predaj nie je.

V roku 2017 však Christie's vy­dražila za vyše 450 miliónov dolárov da Vinciho dielo Salvator Mundi (Spasiteľ sveta), ktorý sa tak stal najvyššie vydraženým obrazom.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #rekord #Mona Lisa #Chritie´s