Spomienka na Dušana Rolla, zakladateľa Bienále ilustrácií Bratislava

Vo štvrtok 29. júla zomrel JUDr. Dušan Roll (nar. 28. 1. 1928), zakladateľ a dlhoročný generálny komisár Bienále ilustrácií Bratislava.

30.07.2021 12:21 , aktualizované: 31.07.2021 11:52
Dušan Roll Foto:
Dušan Roll
debata (2)

Dušan Roll bol z rodu veľkých vizionárov. A svoje sny dokázal aj naplniť. Láska k obrázkovým knihám a ilustráciám pre deti ho priviedla k skvelému nápadu. Spolu s ďalšími nadšencami krásnej knihy okolo vydavateľstva Mladé letá, Jánom Švecom, Mirom Cipárom, Albínom Brunovským a inými založili v roku 1963 legendárne Bienále ilustrácií Bratislava, aby v časoch železnej opony dostali slovenské obrázkové knihy do sveta a, naopak, svet zasa k nám, do Bratislavy. Medzinárodnú súťaž originálov knižných ilustrácií pre deti.

Vybudovali v spolupráci s IBBY UNESCO impozantné podujatie prvého medzinárodného kalibru, zaradené do kalendára hlavných kultúrnych podujatí UNESCO, ktoré nám závidí celý svet. Už vyše polstoročie nekomerčné BIB vo svojej unikátnej podobe nemá vo svete konkurenciu a dvíha latku kvality obrázkovej knihy po celom svete. Dušan Roll bol výborný kultúrny diplomat a kreatívny kultúrny manažér. Bol aj prezidentom IBBY UNESCO, medzinárodnej únie pre detskú knihu, prezidentom Ceny Hansa Christiana Andersena a v komitéte UNICEF v New Yorku.

V roku 2006 ma Dušan Roll oslovil a napokon aj uhovoril, aby som po ňom prevzala štafetu generálnej komisárky BIB. Obával sa o ďalšie osudy Bienále, viacerých negatívnych trendov, ktoré ohrozovali renomé BIB v medzinárodných organizáciách Ibby UNESCO, možnej komercionalizácie, ba aj možného zániku. Bolo mi cťou prevziať po Dušanovi štafetu a rozvíjať BIB ďalej, aby nezaspal na vavrínoch. Dušan aj naďalej zostal bedlivým, múdrym a žičlivým strážcom BIB, svojho najmilovanejšieho "dieťaťa“.

Vždy mi hovorieval: "Kým žiješ, všetko sa dá riešiť, vždy sa dá nájsť nejaké východisko. Iba keď skončíme vystretí na late, už sa nedá robiť nič.“ Dlho som Dušana nahovárala, aby napísal knihu spomienok. Napokon napísal a verím, že kniha čoskoro vyjde. Dušanova nádherná vízia v podobe Bienále ilustrácií Bratislava úspešne žije, lieta po celom svete a robí ho vďaka krásnej obrázkovej knihe lepším a krajším.

Dušan, vďaka!

RTVS si pripomenie Dušana Rolla – zakladateľa Bienále ilustrácií Bratislava, medzinárodne uznávanú osobnosť slovenskej knižnej aj filmovej kultúry v nedeľu 1. augusta dopoludnia na Jednotke o 9.15 h v dokumentárnom portréte GEN.sk: Dušan Roll.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále ilustrácií Bratislava #Dušan Roll