Folkloristi z Parchovian predstavili tradičný odev

Repliky tradičného zemplínskeho odevu obce Parchovany sú výsledkom projektu V Parchovenoch taka mouda, ... na kabace harom fodra. Predstavili ich počas sobotňajšej (28. 8.) prehliadky v trebišovskom kaštieli.

30.08.2021 09:00
SR Trebišov Parchovany Kultúra Kroje Projekt KEX Foto: ,
Na snímke vedúci folklórneho súboru Parchovianka Jozef Topoľovský počas prehliadky tradičného odevu obce Parchovany v Múzeu a kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove.
debata

Ako povedal vedúci folklórnej skupiny Parchovianka Jozef Topoľovský, dokopy 20 ženských a mužských krojov budú využívať aj na svojich vystúpeniach.

„Podkladom boli staré krojové súčasti a záznamy na fotografiách, ktoré sme získali od miestnych obyvateľov a podľa toho sme pripravili repliky. Tie materiály už nie sú také ako voľakedy, museli sme trošku riešiť aj to, akú náhradu zvoliť, aby to vyzeralo dobre,“ uviedol s tým, že do projektu sa zapojili aj starší obyvatelia obce, ktorí pri tvorbe krojov prispeli svojimi znalosťami a skúsenosťami.

POdpolanec2 Čítajte aj Zem spieva je späť! V sobotu večer vás zahreje príval energie

Topoľovský spresnil, že ženský parchoviansky kroj je typický tým, že jeho vrchná časť je bohato zdobená. „Ďalším špecifikom nášho ženského kroja sú fodry na spodných sukniach volány nazývame fodry,“ spresnil. Súčasťou mužského kroja sú napríklad ostrohy.

Repliky dávnych odevov dali ušiť v rámci projektu financovaného najmä zo zdrojov Fondu na podporu umenia. Jeho cieľom bolo okrem iného spresniť charakter, tvar a vizuálno-estetickú stránku tradičného odevu obce, ako aj motivovať mládež k tradičným hodnotám. „V budúcnosti by sme radi spracovali aj publikáciu, ktorá by v knižnej podobe podchytila a zdokumentovala špecifiká tradičného odevu obce Parchovany,“ dodala riaditeľka Múzea a kultúrneho centra Južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštanová

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudový odev