Historický trapas vo výklade

Výstavný cyklus Slovenskej národnej galérie Vo výklade predstavuje tvorbu sochára Martina Piačeka. Do 21. novembra je v okne bývalej kaviarne Berlinka v Esterházyho paláci v Bratislave vystavené Piačekovo sochárske dielo s názvom 26. október 1921. Námetom je zničenie pamätníka Márie Terézie, ktorý stával na neďalekom námestí. Dielo je z cyklu Najväčšie trapasy slovenskej histórie, ktoré Piaček daroval do zbierky SNG v roku 2019.

29.09.2021 06:00
Martin Piac  ek-26. okto  ber 1921  znic  enie... Foto:
Martin Piaček-26. október 1921, zničenie pamätníka Márie Terézie v Bratislave z cyklu Najväčšie trapasy slovenskej histórie.
debata (1)

Milovníci dejín vedia, že na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra kedysi stál korunovačný pahorok a neskôr, od roku 1897, tam na pamiatku stála socha Márie Terézie od Jána Fadrusza, ktorá sa tu vynímala až do jej zničenia legionármi počas prvej Československej republiky.

Mária Terézia Čítajte aj Socha Márie Terézie na Hviezdoslavovom námestí nebude

Žulový podstavec v tomto priestore zostal stáť bez mramorového monumentálneho súsošia ako nemá výčitka a symbol ľudského vandalizmu približne ďalšie štyri roky. Autor pamätníka Ján Fadrusz (1858 – 1903), rodák z Bratislavy, žijúci a tvoriaci v Budapešti, sa zničenia svojho významného diela nedožil.

Štefánik Čítajte aj Ako sa menil Štefánikov pamätník od roku 1938

Piaček zobrazil pamätník, keď ho ničili. Mária Terézia sedela na koni, bola to krásna socha, ktorá by sa dnes na nábreží Dunaja nielen vynímala, ale aj približovala dejiny. Robí to vlastne aj výstava Vo výklade. Sochár Martin Piaček je skvelý výtvarník, ktorý má originálne nápady a rozhľad v histórii. Vie spájať aktuálnu výpoveď s historickými faktami, s ich zvláštnosťami a robí to veľmi pôsobivo, snaží sa cez trapasy históriu aj pochopiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SNG