V SNG je nová výstava Motýľa nekúpiš. Od soboty bude prístupná v režime OP

Slovenská národná galéria (SNG) otvorila včera, vo štvrtok 9. decembra novú výstavu pod názvom Motýľa nekúpiš. Inštalovaná je na treťom poschodí Esterházyho paláca v Bratislave, svoje diela na nej vystavujú Erik Binder, Marko Blažo, Marek Kvetan, Denisa Lehocká a Milan Tittel. Výstava, prezentujúca najnovšie prírastky do zbierok SNG autorov strednej generácie slovenského súčasného umenia, potrvá do 24. apríla.

10.12.2021 16:00
binder-pneumatrix-1 Foto:
Medzi vystavovanými dielami súčasných autorov je aj Pneumatrix (2021) Erika Bindera.
debata
Milan Tittel: Krátky život (2019) Foto: SNG
tittel-kratky-zivot Milan Tittel: Krátky život (2019)

Názov výstavy je podľa jej autoriek metaforou, ktorá popisuje komplikovaný vzťah múzea a dynamického súčasného umenia. „Umenie je viac než len artefaktom. Jeho význam spočíva v živých a komplexných vzťahoch, z ktorých vzniká a ktoré samo generuje. Podobne ani motýľa nemožno redukovať na jeho materiálne telo motýľ je aj húsenicou, kuklou, je mávaním krídel a poletovaním z kvetu na kvet. Súčasné umenie, mediálne neobyčajne pestré, je dnes múzejne neuchopiteľnejšie ako kedykoľvek predtým,“ vysvetľujú Petra Hanáková a Alexandra Tamásová, kurátorky výstavy, na ktorej môžu diváci vidieť rôzne prístupy, médiá a témy objavujúce sa v tvorbe vybraných autorov.

Marek Kvetan: Echo (2018) Foto: SNG
kvetan-echo Marek Kvetan: Echo (2018)

Výstavný projekt zároveň otvára problematiku akvizičnej politiky súčasného umenia SNG, ktorá už dlhú dobu zápolí s nedostatkom financií na nákup tohto typu umeleckých diel a na podporu súčasných domácich umelcov. „Ak SNG nemá na to, aby nakupovala umenie, nemôže písať dejiny vytvárať pamäťovú stopu vizuálnej kultúry svojho spoločenstva,“ hovorí generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá a dodáva, že pomoc pri takejto misii od férového partnera, nie je charita: „Je to filantropia, teda snaha meniť svet k lepšiemu. Myslíme si, že svet s umením je lepší a diela, ktoré vypovedajú o nás o spoločnosti, ktorá ich vytvorila a ktorá s nimi žila, je potrebné uchovávať. A tento pohľad by sme radi sprostredkovali všetkým.“ Ako informovala TASR Klára Hudáková zo SNG, vystavené diela získala galéria do svojich zbierok vďaka finančnému daru Tatra banky.

Denisa Lehocká: Bez názvu (2019) Foto: SNG
lehocka-bez-nazvu-2019 Denisa Lehocká: Bez názvu (2019)

Galéria ďalej informuje, že v Bratislave znovu otvorí svoje priestory v sobotu 11. decembra v režime OP, fungovať bude v upravených otváracích hodinách. Prístupné budú výstavy 7×7 a Motýľa nekúpiš, Experimentálne expozície na prvom poschodí budú z bezpečnostných dôvodov zatvorené.

debata chyba