Výstava Maska nikdy neklame mapuje históriu zakrývania tváre

Pod paradoxným názvom Maska nikdy neklame organizuje centrum súčasnej kultúry v Barcelone výstavu, ktorá mapuje históriu zakrývania tváre.

03.01.2022 11:00
v ako vendetta Foto:
Na výstave nechýbajú ani masky z kultových filmov. Jedným z nich je V ako vendeta.
debata

Expozícia, ktorá potrvá do mája, začína 9000 rokov starou neolitickou maskou a končí chirurgickou rúškom, ktoré teraz na celom svete nosia ľudia kvôli pandémii covidu-19.

Návštevníci však môžu v Barcelone vidieť aj masky z filmov, kabaretov, komiksov či prikrývky tváre a hlavy používané s politickým podtextom, ktoré slúžia na zastrašenie ako napríklad kapucňa rasistickej organizácie Ku Klux Klan či skryť identitu ako masky gerilových či teroristických skupín.

Návštevníci sa dozvedia viac aj o tvárových protézach, ktoré vytvárala počas prvej svetovej vojny pre zranených vojakov americká výtvarníčka Anna Colemanová.

Nechýba ani maska ​​plynová, farebné masky používané členkami ruskej punkovej skupiny Pussy Riot či maska ​​z filmu V ako Vendeta, ktorá sa stala symbolom hnutia Anonymous.

„Výstavu sme začali pripravovať pred pandémiou, ale má epilóg, ktorý sme nečakali,“ citoval denník El Mundo kurátora výstavy Servanda Ochou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #maska