Na americkej 25-centovke sa objavila prvá černoška, prozaička Maya Angelouová

Americké ministerstvo financií vyrazilo nové mince v nominálnej hodnote 25 centov s podobizňou prozaičky Mayi Angelouovej. Tá sa tak stala prvou černoškou, ktorá sa objavila na týchto minciach.

13.01.2022 12:00
Maya Angelou Foto:
Maya Angelou (1928-2014).
debata

Vláda mincu vydala v rámci špeciálneho programu, ktorého cieľom je presadiť na platidlá viac významných žien. Ako ďalšia sa na 25-centovkách objaví napríklad prvá americká astronautka, prvá šéfka kmeňa Čerokiov či jedna z prvých hollywoodskych hviezd čínskeho pôvodu.

„Vždy, keď meníme podobu našej meny, máme šancu povedať niečo o našej zemi – čoho si ceníme a ako sme ako spoločnosť pokročili,“ uviedla tento týždeň ministerka financií Janet Yellenová, ktorá je prvou ženou v tomto úrade v histórii USA.

Angelouová bola prvou černoškou, ktorá napísala báseň pre prezidentskú inauguráciu, ktorú na ceremónii aj prečítala. Stalo sa tak v roku 1993 pri prvom uvedení do úradu demokrata Billa Clintona.

Slávu si získala na konci 60. rokov, keď vyšla jej autobiografia I Know Why the Caged Bird Sings (Viem, prečo vták v klietke spieva), kde opisuje svoje detstvo na rasovo segregovanom juhu USA. Za svoj život získala množstvo čestných doktorátov a napísala viac ako 30 bestsellerov.

V roku 2010 jej vtedajší prezident Barack Obama udelil najvyššie civilné ocenenie americkej vlády, prezidentskú medailu slobody. Angelouová zomrela v roku 2014 vo veku 86 rokov.

Na minci je poetka s rozovretou náručou, za ňou je letiaci vták a vychádzajúce slnko. Scéna je podľa ministerstva „inšpirovaní jej poéziou a symbolizuje spôsob života, aký viedla“. Na prednej strane mince je tradične busta Georga Washingtona, prvého amerického prezidenta.

Ministerstvo plánuje v budúcich rokov vydať 25-centové mince s podobizňami ďalších 20 žien, ktoré zohrali dôležitú úlohu v histórii Spojených štátov. Ešte tento rok vyjde minca so Sally Rideovou, prvou astronautkou, Wilmou Mankillerovou, prvou šéfkou kmeňa Čerokiov, či Annou May Wongovou, ktorá je považovaná za prvú filmovú hviezdu v Hollywoode s čínskymi koreňmi.

V USA aj naďalej pokračuje snaha o nahradenie podobizne Andrewa Jacksona, prezidenta z rokoch 1829 až 1837, na dvadsaťdolárovej bankovke za černošskú bojovníčku za zrušenie otroctva Harriet Tubmanovú.

Zástancovia presadzujú výmenu kvôli tomu, že Jackson vlastnil otrokov, a to aj počas svojho pobytu v Bielom dome. Takisto niesol zodpovednosť za nútený odsun desiatok tisícov pôvodných obyvateľov z oblasti dnešnej Floridy, pri ktorom mnoho ľudí zahynulo.

S iniciatívou na výmenu prišiel v roku 2014 Obama, jeho nástupca, republikán Donald Trump, však plány pozastavil. Vláda súčasného prezidenta Joea Bidena už dávnejšie uviedla, že sa bude snažiť dostať Tubmanovú na bankovku čo najskôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #mince #Maya Angelou #zaujímavosť