Slovensko je malé, ale fotogenické

Bratislavský hrad, Bojnický zámok aj Spišský hrad, vodný mlyn v Jelke, vodopád v Slovenskom raji, Belianske Tatry, Kriváň, ľadopád Šikľavá skala pri rieke Hornád, Štrbské pleso a Liptovská Mara. Všetky tieto miesta môžu obdivovať návštevníci slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo v Dubaji vďaka jedenástim veľkoformátovým fotografiám Filipa Kuliseva.

13.02.2022 08:00
debata
Štrbské Pleso Foto: FILIP KULISEV
Strbske Pleso Filip Kulisev Štrbské Pleso

Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev rád hľadá krásne a unikátne miesta v rôznych kútoch Zeme a prostredníctvom fotografií ich prináša milovníkom prírody. Chce urobiť ľuďom radosť, ukázať im krásu našej planéty a tiež prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva. Jeho diela má vo svojej umeleckej zbierke pápež František aj Pierce Brosnan či Robert Redford. Teraz Kulisevove snímky reprezentujú krásy Slovenska na svetovej výstave Expo v Dubaji.

„Cením si, že mám tú česť prezentovať svoju tvorbu na vrcholnom svetovom podujatí, ako je Expo. Musím sa priznať, že roky som fotografoval prírodné scenérie výhradne v zahraničí, no v poslednom desaťročí čoraz viac vyhľadávam slovenské motívy. Slovensko má s výnimkou mora absolútne všetko, čo je atraktívne v turizme. Nie sú to len Tatry, ale aj majestátne historické stavby ako Spišský hrad, máme prírodnú rozmanitosť Slovenského raja či technické pamiatky, ako sú vodné mlyny na Malom Dunaji. Som veľmi rád, že môžem prispieť k tomu, aby to videl doslova celý svet,“ hovorí Filip Kulisev.

Krásy Slovenska

Pozrite si snímky Filipa Kuliseva, ktoré reprezentujú Slovensko na svetovej výstave EXPO v Dubaji.

Fotogaléria
Vodný mlyn v Jelke.
Kriváň
+7Ľadopád Šiklavá skala pri rieke Hornád.

Mix prírody a kultúry

Vzhľadom na relatívne malú výstavnú plochu bolo o to ťažšie vybrať fotografie, ktoré by pre návštevníkov prezentovali Slovensko. Filip Kulisev na výstavu Krásy Slovenska zvolil mix prírody a kultúry zo všetkých ročných období. K výberu tém museli pristupovať pragmaticky: stena má necelých 18 metrov, tak plochu rozrátali, aby všetko pekne sedelo. Každý obraz má svoju popisku v anglickom jazyku, aby sa návštevníci dozvedeli o fotografii viac.

Filip Kulisev Čítajte aj Slovenský fotograf vystavuje v ženevskom Paláci národov

Filip Kulisev často a rád fotí pomocou dronov – vďaka dronu nachádza úplne nový pohľad na krajinu. Stal sa aj Európskym profesionálnym fotografom roka 2020 v kategórii Dron a tento spôsob fotografovania uplatnil aj pri snímkach na Expo. „Vtáčia perspektíva ma vždy veľmi fascinovala. V minulosti si aj fotografi často prenajímali ultraľahké lietadlá alebo helikoptéry. Odkedy prišli prvé drony, začal som ich používať,“ vysvetľuje. Fotenie z dronu má však svoje výhody aj nevýhody. „Z dronu sa neporovnateľne lepšie natáčajú filmy. Z helikoptéry zasa vznikajú kvalitnejšie fotografie a hlavne vy to sami zhora zažijete. Pri drone má ten zážitok dron…,“ vysvetľuje s úsmevom.

Bratislavský hrad Foto: Filip Kulisev
Bratislavský hrad Filip Kulisev Bratislavský hrad

Kulisev fotí po celom svete – vidno to už len na ocenených snímkach z posledného obdobia. Európska federácia profesionálnych fotografov ocenila jeho fotografie vráskavcov dlhoplutvých v Antarktíde, horúce pramene na Novom Zélande a pestrofarebné údolie v Číne. Je tiež autorom jedenástich monografií, ktoré približujú krásu a unikátnosť prírody na našej planéte. Čo je pre svetobežníka s výtvarným okom príťažlivé na slovenskej krajine? „Slovensko je malé, ale veľmi fotogenické a malebné. Vidíme to aj na výstavách vo svete, keď ľudia reagujú na zábery zo Slovenska a nechcú veriť, akú krásu u nás máme,“ rozpráva známy fotograf.

Humpback whales in Antarctica Čítajte aj Filip Kulisev sa stal Európskym profesionálnym fotografom roka

Štátnici aj oscaroví herci

Diela Filipa Kuliseva majú vo svojich súkromných umeleckých zbierkach viaceré významné osobnosti ako pápež František, princ Charles, monacké knieža Albert II., generálny tajomník OSN Antonio Guterres, ruský prezident Vladimir Putin aj prezidenti Kirgizska, Ugandy, Francúzskej Polynézie, Kiribati a Palau. Vlastnia ich aj držitelia Oscarov skladateľ Hans Zimmer, režisér Luc Jacquet alebo herec Will Smith, Pierce Brosnan a Robert Redford.

Monacké knieža Albert II. o slovenskom fotografovi povedal: „Filip Kulisev krásou a čistotou obrazu dodáva váhu bohatstvu, ktoré my všetci až pričasto ignorujeme a ktoré tu už zajtra nemusí byť, lebo včera sme boli priam trestuhodne nečinní. Som si istý, že významným spôsobom prispeje k prebudeniu ľudí dobrej vôle a upozorní ich na stav našej Zeme. Viem, že svetlo, ktoré vyžaruje, umožní rozsvietiť sa aj iným.“

Na svetovej výstave Expo v Dubaji môžu návštevníci z takmer dvoch stoviek krajín obdivovať diela Filipa Kuliseva aj na veľkoplošnej 360-stupňovej obrazovke v rozlíšení 4K. Výstava Amazing Slovakia (Krásy Slovenska) potrvá do 31. marca, čo je oficiálny záver svetovej výstavy. Kolekcia fotografií Amazing Slovakia neskôr poputuje na ďalšie medzinárodné výstavy, kde bude mať Slovensko zastúpenie prostredníctvom Národného portálu cestovného ruchu Slovakia Travel.

Filip Kulisev

Fotograf a cestovateľ  Filip Kulisev. Foto: Martin Vrabko
Filip Kulisev Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev.

Narodil sa v roku 1973 v Bratislave. Absolvoval viac ako 200 individuálnych výstav na Slovensku a v zahraničí. Za svoje práce získal viacero prestížnych medzinárodných cien aj najvyššie európske ocenenie pre profesionálnych fotografov Master QEP (Qualified European Professional Photographer).

Ako prvý fotograf z krajín strednej a východnej Európy dostal najvyššie ocenenie od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (BIPP) v kategórii prírodné scenérie aj titul Fellowship (FBIPP). Za rok 2012 sa stal Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii príroda. V roku 2020 sa stal držiteľom zlatej kamery a Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii Dron. Je autorom jedenástich monografií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Filip Kulisev #EXPO