Obraz Franza Marca sa v Londýne vydražil za 42 miliónov libier

Obraz Líšky (Die Füchse), ktorý namaľoval nemecký expresionista Franz Marc, sa včera v londýnskej aukčnej sieni Christie's vydražil za 42,66 miliónov libier. Podľa Christie's ide u tohto umelca o aukčný rekord.

03.03.2022 06:00
Líšky Foto:
Obraz Franza Marca s názvom Líšky.
debata

Odhadovaná cena olejomaľby, ktorá bola nedávno vrátená dedičom pôvodného židovského majiteľa, bola stanovaná na 35 miliónov libier. V aukcii sa za 16,3 milióna libier predalo tiež dielo Pabla Picassa s názvom Otvorené okno (La fenêtre ouverte).

Západonemecké mesto Düsseldorf zásadné avantgardné Líšky vrátilo len v januári po niekoľkoročnom spore dedičom pôvodného majiteľa, nacistami prenasledovaného bankára a podnikateľa Kurta Grawiho (1887–1944). Predtým visel kubistický obraz z roku 1913 v mestskom múzeu Kunstpalast.

Obrazy Franza Marca (1880–1916), ktorý zahynul v 1. svetovej vojne, sa podľa Christie's objavujú v dražbách len zriedkavo. Dielo umelca nie je rozsiahle a viacero z jeho najdôležitejších prác sa nachádza vo veľkých múzeách.

V rovnakej aukcii sa včera predal aj obraz Otvorené okno španielskeho maliara Pabla Picassa. Umelec obraz vytvoril v roku 1929, a to vo svojom surrealistickom období. „Obraz predstavuje brilantné zlúčenie rôznych vášní a inšpirácií, ktoré charakterizovali život umelca na konci 20. rokov,“ uviedol Olivier Camu z aukčného domu Christie's.

Na obraze je v nezameniteľnom Picassovom štýle zobrazená busta jeho vtedajšej milenky Marie-Thérèsy Walterovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #umenie #expresionizmus #Franz Marc