V Bratislave otvorili Múzeum Lutherovej reformácie na Slovensku

V Bratislave pribudlo nové múzeum, ktoré slávnostne otvorili vo štvrtok 10. marca. Ide o Múzeum Lutherovej reformácie na Slovensku, ktoré sídli na Palárikovej ulici.

14.03.2022 11:00
debata

„Zámerom nebolo mať len múzeum a zbierať staré veci, ale hlavne vytvoriť priestor, kam budú ľudia prichádzať a kde budú môcť premýšľať o svojich životoch. Budú tu môcť načerpať nové vedomosti, pýtať sa na svoju identitu,“ uviedol autor a realizátor projektu Múzea Lutherovej reformácie na Slovensku Martin Kováč.

Zároveň verí, že mnohí nie len prostredníctvom expozície, ale aj cez sprevádzanie budú môcť počuť evanjelium. Stála expozícia je zameraná na príchod Lutherovej (nemeckej) reformácie na územie dnešného Slovenska a následný vývoj evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV).

výstava SNM človek v čase a priestore Čítajte viac Národné múzeum sa priblíži návštevnosti spred pandémie najskôr o dva roky

Medzi exponátmi dominujú archívne dokumenty a historické knižničné dokumenty z fondov Ústredného archívu ECAV, ktoré sú doplnené predmetmi kultúrnej hodnoty. Návštevník si bude môcť vyskúšať, ako znejú organové píšťaly, či si pustiť vybranú pieseň z audio-spevníka. Zámerom autorov bolo pritiahnuť aj žiakov a študentov základných a stredných škôl.

Expozíciu múzea uzavreli koncom minulého roka a začiatkom decembra múzeum aj sprístupnili. Avšak pre zlú pandemickú situáciu sa jeho slávnostné otvorenie odložilo o pár mesiacov neskôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #múzeum #Martin Luther