Hieroglyfom rozumieme už 200 rokov

Nadácia Aigyptos, ktorá prezentuje dejiny a kultúru starovekého Egypta verejnosti, mala síce tiež covidovú prestávku v prednáškach, ale výskumy pokračovali a teraz pokračujú aj prednášky. Tento rok je tiež plný výročí, ktoré sa viažu k archeológii a egyptológii, bude teda o čom hovoriť. Uplynulé obdobie aj plány Nadácie Aigyptos nám priblížila Renáta Rábeková.

17.03.2022 13:00
Egypt Foto:
Odkryté novoobjavené hradby na Tell el-Retábí, rok 2021.
debata

Ako prekonávala Nadácia Aigyptos obdobie pandémie? Obmedzili ste výskumy?

Roky 2020 a 2021 boli pre Nadáciu Aigyptos veľmi obmedzujúce takmer vo všetkých našich aktivitách. V roku 2020 sme museli pozastaviť a neskôr zrušiť obľúbené prednášky pre verejnosť o starovekom Egypte. Takisto sprievodnú výstavu Tajomný Egypt: Od archeologického výskumu po operu, ktorú sme v spolupráci s Ústavom orientalistiky SAV pripravili roku 2020 pre Slovenské národné divadlo k premiére opery Aida, videli návštevníci iba pár dní.

Pre pandémiu a cestovné obmedzenia sme v roku 2020 museli úplne zrušiť naše plánované archeologické výskumy v egyptskom Tell el-Retábí a sudánskom Duwejm Wad Hadži a tiež na neurčito presunúť medzinárodnú konferenciu Egypt & Austria, ktorá sa mala po siedmich rokoch konať na Slovensku. V auguste a septembri 2021 sa nám s istými obmedzeniami už podarilo zrealizovať výskum v Tell el-Retábí. Problematické bolo jeho financovanie.

Prečo?

Pretože sa nám napriek opakovane podaným projektom nepodarilo od Agentúry pre vedu a výskum SR (APVV) získať grant na ďalší výskum. Veľmi nám pomohli mnohí naši priaznivci a záujemcovia o starovekú históriu, ktorí podporili financovanie nášho výskumu cez zbierku na platforme Startlab.

Nakoniec však Ústav orientalistiky SAV, ktorý sa spolupodieľa na výskume Tell el-Retábí, predsa len získal mimoriadny finančný príspevok z APVV na ďalší výskum! Aj keď nebola naša spoločná žiadosť o grant podporená v plnej sume, bude stačiť na to, aby náš výskum v Egypte mohol pokračovať ďalšie štyri roky.

Práce na archeologickom výskume v Tell el... Foto: Nadácia Aigyptos
Archeológia, Egypt Práce na archeologickom výskume v Tell el Retábí v Egypte.

Začínate aj nový cyklus prednášok pre záujemcov o egyptológiu – na čo všetko sa môžu tešiť?

Tento rok slávime jubilejný, desiaty ročník egyptologických prednášok pre verejnosť nazvaných Výpravy do starovekého Egypta. Aj tento rok sme prednášky pripravili v spolupráci s Múzeom mesta Bratislava, prvá z nich sa uskutoční už 18. marca.

Rok 2022 je navyše pre egyptológiu špeciálny. Nesie sa v znamení hneď niekoľkých významných výročí, ktorým budú venované aj témy tohtoročných prednášok. Tento rok uplynie presne 200 rokov od rozlúštenia hieroglyfov francúzskym učencom Jeanom-Francoisom Champollionom. Svoj objav oznámil na prednáške v Akadémii 27. 9.1822, a tým položil základy egyptológie. A 4. novembra tohto roku uplynie aj sto rokov od objavu jedinečnej hrobky panovníka Tutanchamona britským archeológom a egyptológom Howardom Carterom.

Slovenská egyptológia zaznamenáva v tomto roku dve okrúhle výročia navyše – okrem spomenutého 10. výročia od začiatku popularizačných egyptologických prednášok je to už 15 rokov od začiatku poľsko-slovenského výskumu na Tell el-Retábí v Egypte.

Renáta Rábeková z Nadácie Aigyptos. Foto: Archív Renáty Rábekovej
Renáta Rábeková Renáta Rábeková z Nadácie Aigyptos.

Na ktoré jubileum sa najviac tešíte vy?

Obe hlavné témy – rozlúštenie hieroglyfov a objavenie Tutanchamona – sú nielen skvelými príbehmi egyptologických úspechov, ale aj osudy ich protagonistov vydajú na román! Na témy všetkých egyptologických výročí, ktoré tento rok slávime, budú prednášať skúsení egyptológovia zo Slovenska, z Čiech a Rakúska. Kolegovia z Českého egyptologického ústavu Karlovej univerzity prinesú aj ďalšie zaujímavé témy a v záverečnej prednáške sa návštevníci dozvedia o jedinečnom objave českých egyptológov z minulého roka, o ktorom pred pár týždňami informovali mnohé médiá.

V júni o náleze balzamovacieho depozitu v Abúsíre, ktorý patril k šachtovej hrobke zatiaľ neznámeho hodnostára Wahibremeryneita (26. dynastia), príde porozprávať priamo jeho objaviteľka – docentka Květa Smoláriková. Je to najväčší depozit, aký bol kedy v Egypte objavený a k tomu ešte neporušený! Obsahuje vyše 370 transportných amfor a v nich množstvo rôznorodého materiálu potrebného na balzamovanie. Nemôžeme pochybovať, že jeho múmia musela byť perfektne nabalzamovaná a pripravená na večný život. Určite lepšie ako kráľovská múmia slávneho panovníka 18. dynastie – Tutanchamona.

Geodetické zameranie skúmanej lokality na Tell... Foto: Nadácia Aigyptos
Archeológia, Egypt Geodetické zameranie skúmanej lokality na Tell el Retábí.

To znie zaujímavo, ale aké prednášky máte na programe v najbližšom čase?

Už v piatok 18. marca odznie prednáška archeológa Jozefa Hudeca nazvaná A hradba za hradbou sa týči: Tell el-Retábí 2021. Bude hovoriť o vzrušujúcich objavoch egyptológov na tomto mieste. Rada by som upozornila aj na prednášku Martina Odlera, ktorý 1. apríla porozpráva o tom, ako sa zrodila egyptológia a ako sa od svojho vzniku premenila.

Naši archeológovia kopali v Sudáne, aj vy ste boli vo výprave?

Z archeologického výskumu v sudánskom Duwejm Wad Hadži sme sa vrátili pred pár týždňami. V tohtoročnom prednáškovom cykle o ňom prednáška ešte nebude, musíme najprv dokončiť a odovzdať správu k výskumu. Až potom budeme môcť zverejniť jeho výsledky. Určite však o ňom budeme informovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #rozhovor #archeológia #staroveký Egypt