Konferenčné priestory OECD zdobí výstava fotografií Filipa Kuliseva

Zasadnutie ministrov životného prostredia členských štátov OECD 30. - 31. marca v Paríži sprevádzala výstava fotografií polárnych oblastí slovenského fotografa Filipa Kuliseva.

02.04.2022 10:00
Wanaka tree  New Zealand 0M4A2527 Panorama Foto:
Filip Kulisev: Strom wanaka, Nový Zéland.
debata

Slovensko bolo na ministerskom stretnutí zastúpené aj fotografickou výstavou Polárna planéta. Výstava v konferenčných priestoroch OECD obsahuje 40 veľkorozmerných fotografií zvýrazňujúcich krásu a niektoré z najpozoruhod­nejších miest Arktídy a Antarktídy, akými sú Južná Georgia, Falklandy, Špicbergy, Island, Zem Františka Jozefa alebo Grónsko.

„Zmena klímy a stav nášho životného prostredia je v súčasnosti jednou z najzávažnejších generačných výziev našej doby. Z dôvodu ľudskej činnosti je k dnešnému dňu až milión živočíšnych a rastlinných druhov ohrozených vyhynutím,“ uviedol veľvyslanec a stály predstaviteľ SR pri OECD František Ružička.

Fotografie Kuliseva podľa neho zachytávajú krásu a rozmanitosť života na našej planéte, nesú však aj hlboký environmentálny odkaz. „Preto som veľmi rád, že Slovenská republika môže aj formou umenia v OECD prispieť k výzve na ochranu svetovej biodiverzity. Fotografie sú zároveň aj zdvihnutým prstom pre nás ľudí, aby sme nezabúdali, že na tejto planéte nežijeme sami,“ poznamenal.

Výstava sa do sídla OECD v Paríži presunula z Monaka. Je pokračovaním spolupráce slovenského fotografa s Nadáciou kniežaťa Alberta II., ktorá sa zameriava na ochranu prírody a udržateľný rozvoj. Klimatické zmeny, biodiverzita a voda sú tri hlavné objekty záujmu tejto nadácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #OECD #Filip Kulisev