Dovidenia, stále expozície!

Stále expozície gotického a barokového umenia, ako aj umenia 19. storočia na Slovensku už návštevníci Slovenskej národnej galérie v Bratislave po prvom júnovom víkende neuvidia. Pred verejnosťou budú uzavreté, aby našli bezpečnejšie miesto. Na rozlúčku s nimi pripravila SNG posledné programy, ktoré oživia stále expozície už len počas tohto víkendu.

01.06.2012 16:00
Dovidenia, stále expozície! - hlása logo SNG. Foto:
Dovidenia, stále expozície! - hlása logo SNG.
debata

Priestory prvej slovenskej galerijnej inštitúcie vo Vodných kasárňach, v ktorých boli vzácne a jedinečné gotické či barokové diela doteraz, sa rozhodlo vedenie SNG zatvoriť. Dôvody? Zle fungujúci a zastaraný klimatizačný systém v spojení s nízkymi teplotami bezprostredne ohrozil na prelome januára a februára tohto roku 28 obrazov a plastík zo 14. až 19. storočia. „Táto udalosť bola impulzom pre ťažké rozhodnutie – zatvoriť časť stálych expozícií, aby sme mohli garantovať bezpečnosť zbierok,“ uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Akoby nestačilo, pred desiatimi dňami sa k devastácii pridala búrka, ktorá vytopila časť knižnice, niektoré kancelárie, ba voda zatiekla aj do skladu reštaurátorských ateliérov. V tej chvíli, našťastie, prázdnych. Vedenie SNG si v tom okamihu definitívne povedalo: dosť! „Postupujúca devastácia budov SNG je nezvratná a akcelerujúca,“ zdôraznila generálna riaditeľka SNG.

Vážne technické nedostatky viedli už pred desiatimi rokmi k tomu, že SNG musela zatvoriť priestory modernej prístavby. Ubudlo vtedy 1 800 štvorcových metrov výstavnej plochy, čo sa, samozrejme, odrazilo aj na návštevnosti. Odvtedy sa hovorí o rekonštrukcii galérie. Napriek tomu, že všetky prípravné práce k nej sú už roky hotové, doteraz sa o nej stále iba hovorilo.
„Po katastrofálnej zime bolo pre nás jednou z najlepších správ vyhlásenie ministra kultúry Marka Maďariča, ktorý vníma rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie za prioritnú úlohu rezortu. Po dohode so zriaďovateľom preverujeme možnosti zabezpečenia chodu inštitúcie počas plánovanej rekonštrukcie,“ pokračovala Alexandra Kusá.

Za jedno z riešení považuje dočasné využitie Hurbanových kasární, kde by bolo možné umiestniť niektoré prevádzky ako umenovedná knižnica, depozity, reštaurátorské ateliéry aj časť administratívy. Rekonštrukcia SNG by mala stáť niečo viac ako 33 miliónov eur.

„Vo výsledku by sme sa zaradili medzi stredne veľké moderné galérie. Investičná akcia zahŕňa obnovu 27 386 metrov štvorcových, ktoré tvorí okrem výstavných priestorov kinosála, depozitárne priestory, dielne, reštaurátorské ateliéry, administratívne priestory, kaviareň, multifunkčná hala, archív výtvarného umenia, garáže, podzemné sklady a strojovne,“ dodala generálna riaditeľka.
Alarmujúci stav však neodradil vedenie SNG od nových projektov, ako napríklad SNG naživo či otvorenie Letného pavilónu. Aj víkendový program, ktorý bude rozlúčkou so stálymi expozíciami.

Program podujatia SNG Dovidenia, stále expozície!

sobota:
14.00 – 15.30 Umenie 19. storočia na Slovensku: kurátorský výklad Kataríny Beňovej
16.00 – 17.30 Gotické umenie Slovenska: kurátorský výklad Dušana Burana
18.15 Musica poetica da camera – koncert Solamente naturali
nedeľa:
10.00 – 11.30 Letný pavilón – raňajky s kurátormi stálych expozícií
11.30 – 12.00 expozícia Gotické umenie Slovenska – Focus zlato, výklad Dušana Burana
15.00 – 15.30 expozícia Umenie 19.¤storočia na Slovensku – Focus Ladislav Mednyánszky, výklad Kataríny Beňovej
15.30 – 17.00 expozícia Barokové umenie na Slovensku – kurátorský výklad Kataríny Chmelinovej
17.00 – 18.30 Umenie 19.¤storočia na Slovensku – kurátorský výklad Kataríny Beňovej
17.30 – 18.00 expozícia Barokové umenie na Slovensku – Focus F. X. Messerschmidt, výklad Evy S. Kotlárikovej
18.00 – 19.30 expozícia Gotické umenie na Slovensku, výklad s projekciou Dušana Burana

© Autorské práva vyhradené

debata chyba