Saša Čekmenov fotí ľudskú dušu. Vystavuje v Bratislave

Nevesta, ktorá v bielych šatách šliape po blate. Oduševnený spevák s harmonikou a jeho jedlom a pitím umorený poslucháč za stolom. Mladý muž v ošumelej vani pri rozpadnutej peci, stará žena upravuje manžela, ktorého zdobia vyznamenania. Mladá matka v spustnutom byte kŕmi dieťa. Taký je obraz chudobného Donbasu 90. rokov na snímkach ukrajinského fotografa Oleksandra Čekmenova, ktorý tvorí pod menom Alexander Chekmenev. Výstavu jeho série Donbas môžete vidieť v Bratislave v Zichyho paláci v galérii Slovak Press Photo do 11. mája.

14.04.2022 12:00
Výstava - Čekmenev Foto:
Jedna zo snímok Alexandra Chekmeneva zo série Donbas.
debata

V Donbase sa všetko začalo

„Sériu Donbas som pre výstavu v Bratislave nevybral náhodou. V Donbase sa všetko začalo, tie snímky ukazujú chudobu kedysi bohatej oblasti, kde ľudia už v 90. rokoch stratili nádej na budúcnosť,“ hovorí Čekmenov.

Na vernisáž svojej výstavy sa nemohol dostaviť osobne, je v Kyjeve, no vyslal za seba svoju dcéru a partnerku a v on-line rozhovore ďakoval za pomoc, ktorej sa jeho rodine a vôbec Ukrajincom na Slovensku dostalo. On ostal doma, aby dokumentoval vojnu svojimi fotografiami a jeho snímky obehli svet. No tak, ako fotografia vzniká zo svetla, verí, že dobra a svetla je a bude na svete viac.

„Saša je umelec, ktorý sa neskrýva za svojím fotoaparátom, stojí aj pred ním, všetci títo ľudia na fotografiách sú jeho známi, hovoril s nimi, spoznávali sa,“ popisuje Oksana Savčenko štýl práce svojho partnera.

Saša Čekmenev. Foto: Slovak Press Photo
Alexander Chekmenev Saša Čekmenev.

„Som veľmi hrdá na svojho otca aj na jeho prácu,“ dodala Čekmenovova dcéra Nasťa. Čekmenov fotí históriu svojej krajiny od roku 1991, od začiatku ukrajinskej nezávislosti. Stal sa ukrajinským fotografom roka 2013, je známy doma aj v zahraničí.

Vystavoval v rôznych európskych galériách, zvíťazil v európskej súťaži dokumentárnej fotografie Vevey vo Švajčiarsku so sériou Ukrajinský pas, jeho kniha Donbas sa stala vybraným titulom nemeckej ceny German Photo Books.

Pracuje ako fotožurnalista pre denník Ukrajinskije vedomosti a vo voľnej tvorbe sa zameriava najmä na sociálne témy a na prostredie východnej Ukrajiny, odkiaľ pochádza.

Ukrajinský fotograf zachytil aj svadbu v... Foto: Oleksandr Čekmenev
Výstava - Čekmenev Ukrajinský fotograf zachytil aj svadbu v doneckej oblasti v roku 2000.

„Vyberá si osobité typy, niekedy až komické vo svojom výraze alebo v situáciách, v ktorých sa nachádzajú, inokedy zas vzbudzujúce úctu. Vždy však zobrazuje ľudí s úctou, lebo tá im patrí,“ charakterizujú jeho tvorbu odborníci. Teraz fotí svoju krajinu doráňanú vojnou, knihu, ktorá bude jeho svedectvom, by mali vydať do konca roka.

Výstava je predajná

Výstava Donbas už na Slovensku bola, no v novej situácii sa rozhodli usporiadať ju aj v priestoroch galérie Slovak Press Photo.

Snímka z výstavy Donbas. Foto: Desana Dudášová
Výstava - Čekmenev Snímka z výstavy Donbas.

„Saša Čekmenov je v prvom rade vynikajúci človek a tak aj fotí. Má dušu a aj jeho fotky majú dušu, vie sa vcítiť do človeka,“ hovorí o ňom Jana Garvoldtová zo Slovak Press Photo. Čekmenev prináša výjavy z každodenného života ľudí, ktorí aj v ťažkých podmienkach túžia po radosti zo života.

Výstava fotografií Donbas, ktorá v knižnej podobe získala cenu German Photo Book Award 2012, je predajná, záujemcovia si môžu fotografie zakúpiť aj cez internet v odporúčanej cene od 69,90 za jednu snímku v rozmere 50 × 70 cm alebo prispieť aj vyššou čiastkou, peniaze zo zbierky pomôžu nielen fotografovi Čekmenovovi, jeho rodine a priateľom, ale aj Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výstava #vojna na Ukrajine #Oleksandr Čekmenev #Saša Čekmenev #Alexander Chekmenev