Lupič si Dalího dielo odniesol rovno spod kamery

Na zoznam odcudzených diel mimoriadnej umeleckej aj finančnej hodnoty koncom týždňa pribudol aj akvarel Salvadora Dalího Cartel des Don Juan Tenorio, ktorý španielsky umelec namaľoval roku 1949.

22.06.2012 17:55
46-dali 2x Salvador Dalí: Cartel des Don Juan... Foto:
Salvador Dalí: Cartel des Don Juan Tenorio, 1949
debata

Korisťou neznámeho lupiča sa stal v jednej z manhattanských galérií a jeho nový majiteľ sa tak obohatil o dielo v odhadovanej hodnote takmer 120-tisíc eur. Zarážajúce na prípade je, že muž do galérie vošiel počas otváracích hodín a napriek kamerovému systému sa nepokúšal vôbec maskovať. Cenný originál si odniesol v nápadnom čiernom vreci.

Muž, ktorý si z newyorskej galérie The Venus Over Manhattan odniesol Dalího originál, sa zrejme spoliehal viac na moment prekvapenia ako na istotu. Do výstavnej siene, ktorá patrí newyorskému publicistovi a zberateľovi Adamovi Lindemannovi a je otvorená len od mája tohto roku, vošiel celkom suverénne a vybraný obraz v nepozorovanej chvíli jednoducho zvesil zo steny. Na ulicu, kde sa potom stratil z dohľadu priemyselných kamier, si ho vyniesol v jednoduchom plátennom vreci.

Akvarel bol súčasťou rozsiahlejšej otváracej výstavy galérie a stal sa už niekoľkou obeťou newyorských zlodejov umenia v posledných mesiacoch. Zdá sa, že sa zamerali na menšie výstavné sály – naposledy sa napríklad v marci len o pár ulíc ďalej lupič pokúsil ukradnúť niekoľko diel maliarky a fotografky Ellen Harveyovej, minulý rok si šikovnejší zlodej odniesol z galérie v Chelsea dielo Stevena Parrina v hodnote 24-tisíc eur. V prípade Dalího obrazu polícia verí, že zlodeja vďaka detailným záberom z bezpečnostnej kamery čoskoro dolapí.

debata chyba