Ruský súd oslobodil umelkyňu, ktorej hrozilo väzenie za obrazy nahých žien

Súd Rusku zrušil obvinenie umelkyne Juliju Cvetkovovej, ktorej hrozili tri roky väzenia za rozširovanie pornografie. Agentúra Reuters k tomu dnes napísala, že v súčasnom Rusku ide o vzácny prípad, kedy bojovníčka za práva sexuálnych menšín vyhrala súd.

16.07.2022 14:00
Julija Cvetkovová Foto:
Výstava obrazov Juliji Cvetkovovej.
debata

Cvetkovová bola zatknutá v roku 2019 kvôli tomu, že na sociálnych sieťach zverejnila kresby vagín. Išlo o súčasť projektu, ktorý sa zameriaval na zobrazovanie ľudských tiel v médiách. Neskôr bola označená za zahraničného agenta a strávila štyri mesiace v domácom väzení.

Podľa jej podporovateľov to súviselo s jej aktivitami v prospech feminizmu a práv gejov, lesieb, bisexuálov a transrodových ľudí.

Memorial, popredná ruská ľudsko-právna organizácia, označila Cvetkovovú za politickú väzenkyňu a vyzvala k jej prepusteniu.

„Proces trvajúci tri roky skončil víťazstvom,“ oznámili včera stúpenci aktivistky na Telegrame, kde informovali o oslobodzujúcom rozsudku vynesenom súdom v Komsomolsku na Amure na ruskom Ďalekom východe.

Prokuratúra minulý mesiac navrhla, aby bola Cvetkovová potrestaná tromi rokmi vo väzenskej kolónii. Teraz má desať dní na to, aby sa proti rozsudku odvolala.

Ruský prezident Vladimir Putin s podporou ultrakonzervatívnej ruskej pravoslávnej cirkvi presadil za posledné desaťročie rad zákonov, ktoré obmedzujú práva sexuálnych menšín. Šéf Kremľa tvrdí, že sa tak deje v záujme ochrany „tradičných hodnôt“.

Reuters uvádza, že ruskí poslanci tento týždeň navrhli, aby sa zákon o „homosexuálnej propagande“, ktorý zakazuje ukazovať „netradičné“ partnerské zväzky deťom, vzťahoval aj na dospelých. Ruské úrady tento zákon využívajú, aby zastavili pochody hrdosti a zadržali aktivistov zasadzujúcich sa o práva sexuálnych menšín. Skupiny na ochranu ľudských práv upozorňujú, že tieto predpisy slúžia k šikane členov komunity LGBT.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #umenie #LGBTI+