Austrálsky umelec musí prerobiť maľbu, na ktorej sa objíma ruský a ukrajinský vojak

Umelec, ktorý v austrálskom Melbourne vytvoril nástennú maľbu objímajúceho sa ruského a ukrajinského vojaka vyhlásil, že ju po ostrej kritike premaľuje. Množstvo Ukrajincov, ktorí žijú v Austrálii, dielo odsúdilo ako urážku, ktorá bagatelizuje brutálnu inváziu do ich vlastni. Informoval o tom The Guardian.

04.09.2022 15:33
Peter Seaton Foto:
Kontroverzná maľba Petra Seatona s názvom Peace Before Pieces.
debata

Melbournsky umelec Peter Seaton, známy tiež pod umeleckým menom CTO, uviedol, že trojposchodová nástenná maľba bola zamýšľaná ako mierové posolstvo. Po protestoch Ukrajincov sa však zaviazal, že ju do pondelka premaľuje, uviedol austrálsky denník WA Today.

Ukrajinský veľvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošnyčenko prehlásil, že dielo je „absolútne urážlivé pre všetkých Ukrajincov.“ „Nástenná maľba vytvára pocit falošnej rovnosti medzi obeťami a agresorom. Musí byť neodkladne odstránená,“ napísal na Twitteri.

Stefan Romaniw z Austrálskej federácie ukrajinských organizácií povedal, že je to, ako keby sa obeť znásilnenia objímala so svojím násilníkom.

Nezisková organizácia Art for Ukraine vo svojom prehlásení uviedla, že bola so Seatonom v kontakte ešte predtým, než nástenná maľba vznikla. „Peter toto dielo predstavil nášmu tímu, ktorý mu vysvetlil necitlivú povahu obrazu a nevhodnosť jeho odkazu,“ uviedla organizácia. Umelec sa podľa nej potom rozhodol pokračovať v realizácii konceptu „bez ohľadu na naše rozumné prosby“.

Seaton uviedol, že spočiatku obdržal od niektorých členov umeleckého kolektívu pozitívnu spätnú väzbu, ale postupom času a s ďalším prejedávaním diela sa vyvinulo presvedčenie, že dielo mohlo byť nesprávne chápané ako „urážlivé“. Dodal, že nechce ospravedlňovať ruské agresívne činy a je mu ľúto, že ublížil ukrajinskej komunite.

Seaton prehlásil, že nemá žiadne väzby na ruské organizácie, ako niektorí kritici naznačovali. „Veľmi sa ospravedlňujem ukrajinskému ľudu, ak som ho urazil, a to som samozrejme urobil, nebol to môj zámer. Mojím zámerom bolo propagovať mier,“ uviedol v príspevku na Instagrame. Dodal, že iba verí v jednotu ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #umenie #vojna na Ukrajine