Maria Mulas: Fotila Warhola mesiac pred smrťou

Výstava portrétov talianskej fotografky Marie Mulas v Slovenskom národnom múzeu nie je len o ľudských tvárach. Prináša svedectvo o Miláne, ktoré sa v polovici minulého storočia prudko rozvinulo a stalo sa aj živým centrom umenia. Kde sa darí ekonomike, tam sa darí aj múzam, a tak sa do Milána hrnuli tvorcovia z Talianska aj zo sveta. Mnohých z nich nafotografovala práve Maria Mulas, ktorej výstava Talianske ikony vo fotoportrétoch je súčasťou 15. ročníka festivalu Dolce vitaj.

05.09.2022 10:30
Warhol Foto:
Americký výtvarník slovenského pôvodu Andy Warhol objektívom Marie Mulasovej.
debata

Maria Mulas sa do prekvitajúceho Milána prisťahovala v roku 1956, mala sotva dvadsať rokov, mala cit, mala kontakty (jej brat Ugo Mulas bol už slávny fotograf) a tiež komunikačný talent. Slávni jej ochotne pózovali. Dnes je to neuveriteľná galéria nielen tvárí, ale aj príbehov.

Smútok pod parochňou

Aké zaujímavé okolnosti sa viažu napríklad k portrétu Andyho Warhola! Maria Mulas ho odfotila v januári 1987, keď inštaloval v Miláne svoj projekt The Last Supper. Ide o dielo, v ktorom sa inšpiroval slávnou Poslednou večerou Leonarda Da Vinciho. Mulasovej snímka vznikla iba mesiac pred Warholovou smrťou (zomrel 22. februára 1987), čím nadobudla mimoriadnu pôsobivosť. Snímka pripomína, že Andy Warhol sa v závere života venoval variáciám námetu Poslednej večere. Svet vtedy ochromila hrôza z epidémie AIDS, aj Warhol sa viac zamýšľal nad životom a smrťou. Na snímke však pôsobí civilne, pracovne, naozaj ako zaujatý výtvarník na svojej vernisáži. Typická strieborná parochňa prehlušuje smútok, ktorý sa predsa len dá z jeho očí vyčítať.

Americký básnik a jedna z hlavných osobností...
Francúzsky dramatik a básnik rumunského pôvodu...
+14Americký dirigent a hudobný skladateľ Leonard...

Prirodzenejší ľudia

Na snímkach talianskej fotografky vidno, že v minulosti boli slávni ľudia prirodzenejší, menej vykrášlení, hoci aj tak pôvabní. Týka sa to najmä hercov – Marcello Mastroianni vyzerá jednoducho, kamarátsky, aj Sophia Loren, či Gina Lollobrigida pôsobia ako hviezdy, ktorých sa dá dotknúť. O spisovateľoch a výtvarníkoch ani nehovoriac. Mnohí z fotografovaných sa usmievajú, tvária sa žartovne, vidno, že ich fotenie bavilo. Sú takí Eugene Ionesco, Günter Grass, Christo, alebo Keith Haring. Maria Mulas však nafotila aj takých exotov, ako Borges, Ginsberg či Ferlinghetti. Nevšednú prehliadku osemdesiatich portrétov pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu so Slovenským národným múzeom, kurátom je Andrea Tomasetig. Výstava potrvá do 28. septembra, potom sa presunie do Kráľovského paláca v Miláne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #Maria Mulas