Zlátenie sochy Archanjela Michala z Michalskej veže

Posledná fáza reštaurovania sochy Archanjela Michala, ktorá bola v septembri 2021 zložená z vrcholu Michalskej veže za účelom reštaurovania, sa začala v utorok. Na Nádvorí Apponyiho paláca v Bratislave má verejnosť možnosť až do 26. septembra vidieť prácu reštaurátorov pri zlátení sochy naživo.

16.09.2022 12:00
archanjel Michal Foto: ,
Socha Archanjela Michala.
debata

Rozsiahla rekonštrukcia ikonického objektu bratislavského Starého mesta, Michalskej veže, bola spustená pred rokom v júli. Generálna obnova veže zasiahla celý objekt, vonkajšie a vnútorné priestory so všetkými kameňosochárskymi a výzdobnými prvkami, vrátane sochy Archanjela Michala z 18. storočia, ktorá je umiestnená na vrchole hrotu strechy.

Minulý rok Archanjel Michal zostúpil z Michalskej veže po 175 rokoch. Tým začala aj napínavá cesta k poznaniu tajomstiev časovej schránky v útrobách sochy. Jedným z prvých krokov bolo vybratie a otvorenie časovej schránky z tela anjela.

Archanjel Michal Čítajte viac Z Michalskej veže odvezú sochu sv. Michala Archanjela. Čaká ju obnova

To vyvolalo obrovský záujem a pozornosť, preto bol celý priebeh otvorenia naživo streamovaný širokej verejnosti. Následne bola socha sprístupnená verejnosti v Starej radnici na krátkodobej výstave Archanjel Michal. K obnove Michalskej veže.

Značne poškodená medená plastika bola odovzdaná na reštaurátorský zásah akademickému sochárovi Stanislavovi Koželovi. Po roku je socha Archanjela Michala takmer dokončená a pripravená vrátiť sa na svoje pôvodné čestné miesto na Michalskej veži.

Zlátenie sochy Archanjela Michala

Posledné úpravy sochy Archanjela Michala bude môcť priamo sledovať aj široká verejnosť. Múzeum mesta Bratislavy pripravilo pre návštevníkov a návštevníčky výnimočnú možnosť prihliadnuť na prácu reštaurátorov, o to cennejšie, že ide práve o zlátenie sochy Archanjela Michala.

Sochu Archanjela Michala poznáme ako medenú, skorodovanú do zelenej farby. Avšak, počas prebiehajúceho výskumu sa ukázalo, že socha bola pôvodne pravdepodobne zlátená. Preto sa v rámci procesu jej reštaurovania pristúpilo k pozláteniu sochy.

Michalská veža Michal Archanjel socha časová schránka BA Čítajte viac Otvorili časovú schránku starú 175 rokov

Ako prebieha proces zlátenia? Používajú reštaurátori pravé zlato? Verejnosť bude mať možnosť nahliadnuť do tohto pracovného procesu a sledovať precíznu prácu reštaurátorov. Zlátenie vykonajú reštaurátori zo spoločnosti, ktorá realizuje aj generálnu obnovu Michalskej veže. Proces zlátenia sochy je verejnosti prístupné naživo v dňoch 13. až 26. septembra na nádvorí Apponyiho paláca.

Po ukončení zlatníckych prác reštaurátorov bude do sochy Archanjela Michala vložená časová schránka s novým obsahom. Reštaurovanie a prinavrátenie pôvodného vzhľadu sochy bude týmto ukončené. Posledným krokom bude slávnostné vsadenie sochy Archanjela Michala na vrchol Michalskej veže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #socha #Michalská veža #Archanjel Michal