Emil Zátopek sa narodil pred 100 rokmi. Jeho život priblíži výstava ilustrácií

V pondelok 19. septembra odštartuje na Vajanského nábreží v Bratislave výstava venovaná jednému z najslávnejších československých atlétov Emilovi Zátopkovi. Výstava sa koná pri príležitosti stého výročia od jeho narodenia.

18.09.2022 11:00
zátopek Foto:
Výstava sa koná pri príležitosti stého výročia narodenia Emila Zátopku.
debata

"Po Bratislave bude výstava predstavená aj v ďalších slovenských mestách. "Je súčasťou projektu Českých centier. Výstava už bola prezentovaná v Mníchove, Varšave a teraz štartuje na Slovensku a vo Švédsku“, približuje rozsah akcie riaditeľka Českého centra v Bratislave Monika Koblerová.

Emil Zátopek si beží po zlatú medailu v behu na... Foto: SITA/AP
Emil Zátopek Emil Zátopek si beží po zlatú medailu v behu na 10 000 m na OH 1952 v Helsinkách.

Emil Zátopek, rodák z Kopřiv­nice, je dodnes najslávnejším československým bežcom a držiteľom štyroch zlatých a jednej striebornej olympijskej medaily. Najväčšie úspechy zaznamenal na letných olympijských hrách v Helsinkách v roku 1952. Vo svojej dobe bol aj držiteľom svetových rekordov v behu na 5, 10, 20, 25 a 30 kilometrov. Za svoje úspechy vďačil tvrdým tréningom, pretože trénoval za každého počasia a jeho tréningové metódy – najmä intervalový beh – patria dodnes medzi najúčinnejší spôsob prípravy. Zátopek priniesol do sveta behu revolúciu. "Keď som začínal behať, nikto netrénoval tak ako ja. A keď som končil, mojím spôsobom trénovali všetci,” nechal sa počuť Zátopek.

Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš,...
Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej! Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej!

Expozícia zachytáva jeho najväčšie športové úspechy, ale aj strety s komunistickou ideológiou a v neposlednom rade aj jeho vzťah s manželkou, taktiež olympijskou víťazkou, Danou Zátopkovou. A to na dvadsiatich ilustráciách, ktoré pochádzajú z knihy Zátopek, když nemůžeš, přidej! Autorom výstavy, rovnako ako autorom knihy, je Ján Novák. Expozíciu tvoria ilustrácie Jaromíra 99, ktoré boli použité v spomínanej kni­he.

43 ondricek 3x Čítajte viac Ondříček: Zátopek bol ako Forrest Gump atletiky

Výstava bude na bratislavskom Vajanskom námestí prístupná od 19. septembra do 21. novembra. Zároveň bude súčasťou Dní českej kultúry v Košiciach a to od 14. septembra do 17. októbra v priestoroch verejnej knižnice Jána Bocatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Zátopek