Biela noc ponúkne v Košiciach viac ako 30 inštalácií

Medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc ponúkne v Košiciach od piatka (23. 9.) do nedele (25. 9.) v čase medzi 19. a 24. h viac ako 30 inštalácií. Okrem domácich umelcov sa predstavia aj umelci z Nového Zélandu, Belgicka, Veľkej Británie, Rakúska či Nemecka.

22.09.2022 14:00
debata

Podľa umeleckej riaditeľky festivalu Zuzany Pacákovej sa podujatie tento rok nesie najmä v znamení nových technológií, digitálneho umenia a interaktivity, pričom prepája rôznorodé umelecké žánre a je dramaturgicky pestrý a inovatívny.

Ako uviedla, diváci dostanú množstvo príležitostí vstúpiť do diela a ovplyvniť jeho vizuálnu, zvukovú či priestorovú podobu. V ponuke sú aj divadelné či tanečné performance, ako aj hudobné produkcie a workshopy.

Počas Bielej noci napríklad na Vodnej ulici ožije legendárny mural. Pri Dolnej bráne zas návštevníkov čaká zvuková inštalácia imaginárneho košického metra. Pripravený bude tiež priestorový objekt vytvorený z recyklovaných kravát na mieru Galérie Alfa v Kasárňach/Kul­turpark, či projekcia na vodnej clone Plávajúcej fontány v Mestskom parku.

Súčasťou festivalovej mapy sú aj monumentálne nafukovacie skulptúry, aj projekcia vizuálov od viac ako 50 umelcov, ktorí sa prostredníctvom umenia vyjadrujú k aktuálnej téme vojny na Ukrajine.

biela noc Čítajte viac Biela noc po dvoch rokoch rozžiarila v Bratislave aj prvý slovenský mrakodrap

„Deti by nemali vynechať prechádzku Mestským parkom, kde ich nadchne až desaťmetrový objekt v tvare rozprávkového Mesiaca alebo ‚spievajúce kvety‘,“ uvádzajú organizátori s tým, že je pripravená aj mobilná aplikácia Zver v meste, vďaka ktorej možno hľadať animované zvieratká v priestore cez obrazovku telefónu.

Bielu noc v Košiciach otvoria koncertom určeným hlavne pre deti. „Vo štvrtok (22. 9.) o 18.00 h sa v Dome umenia predstaví orchester Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) spolu s Bratislavským chlapčenským zborom. Počas koncertu prevedieme slovenskou hudobnou tvorbou veľmi pútavým spôsobom prostredníctvom projektu s názvom Príbeh hudby,“ povedala generálna riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.

Záver festivalu bude v nedeľu večer patriť aj tanečnej performance v podaní slovenského tanečníka Tomáša Danielisa. Všetky diela vo verejnom priestore budú sprístupnené zdarma.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Košice #umenie #Biela noc #súčasné umenie