Národná banka vystavuje vzácne korunovačné cennosti

Národná banka Slovenska (NBS) v spolupráci s Bratislava Tourist Board (BTB) a ďalšími partnermi pripravila výstavu s témou korunovácií. "Prvá časť zachytáva panovníkov a ich manželky, korunovaných vo vtedajšom Prešporku, v podobe vzácnych korunovačných medailí a žetónov," avizuje NBS.

19.10.2022 18:19
Bratislavské korunovačné klenoty, korunovačné dni Foto: ,
Na ilustračnej snímke sú repliky korunovačných klenotov počas tlačovej konferencie k Bratislavským korunovačným dňom z júla 2022.
debata (1)

Na výstave si návštevníci môžu pozrieť aj fotografie Jana Williama Drneka, zobrazujúce korunovačnú katedrálu sv. Martina v Bratislave. Výstava v átriu Národnej banky Slovenska je prístupná od 20. do 23. októbra od 10.00 do 17.00 h.

korunovacne slavnosti, bratislava Čítajte aj V Bratislave sa bude tento víkend korunovať

Výstava priblíži numizmatické artefakty a korunovačné cennosti. Tvorí ich vyše 60 kusov vzácnych korunovačných medailí, žetónov, predmetov a mincí zo zbierok NBS Múzea mincí a medailí v Kremnici. „Ich zberateľská hodnota je nevyčísliteľná, niektoré z odhadov hovoria o desiatkach miliónov eur,“ uvádza banka s tým, že vystavené budú mince všetkých panovníkov korunovaných v Bratislave.

Na snímke replika koruny kráľa Maximiliána II.... Foto: TASR, Michal Svítok
Bratislava kráľovská koruna Maximiliána II výstava korunovačné klenoty Na snímke replika koruny kráľa Maximiliána II. z výstavy k 450. výročiu prvej korunovácie uhorského kráľa v Bratislave v Primaciálnom paláci z roku 2013.

„Pre vysokú hodnotu mince prezentujeme len vo výnimočných prípadoch, počas najbližších štyroch dní si ich však v átriu Národnej banky Slovenska bude môcť pozrieť každý. Naša zbierka výstižne ilustruje význam, aký malo naše hlavné mesto v minulosti pre celé Uhorsko,“ hovorí riaditeľka Múzea mincí a medailí v Kremnici Diana Kmeťová Miškovičová.

Korunovačné slávnosti Čítajte aj Od piatka ožije Bratislava korunovačnými dňami. Tu je program na 3 dni

Druhú časť výstavy tvoria fotografie korunovačnej katedrály sv. Martina od umeleckého fotografa Jana Williama Drneka. Jej podobu a atmosféru zachytil v publikácii Metropolitné katedrály. Kniha aj zväčšené fotografie z nej sú vystavené v átriu NBS. Vznik publikácie trval päť rokov, keďže okrem precízne vyhotovených fotografií obsahuje aj texty. Ich autormi sú biskup Jozef Haľko a predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo. „Publikácia Metropolitné katedrály približuje okrem bratislavskej aj katedrálu sv. Alžbety v Košiciach. Verím, že sa mi do nej podarilo priniesť aj trochu svetského prístupu,“ poznamenal Grežo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum mincí a medailí #Národná banka Slovenska #korunovačné klenoty