Zomrel abstraktný maliar Pierre Soulages, majster čiernej farby

Vo veku 102 rokov zomrel v stredu francúzsky abstraktný maliar Pierre Soulages, ktorý používal takmer výlučne čiernu farbu. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od tlačových agentúr DPA a AFP.

27.10.2022 03:00
Soulages Foto:
Francúzsky abstraktný maliar Pierre Soulages pózuje pri jednom zo svojich diel v parížskom múzeu moderného umenia Centre Pompidou v roku 2009.
debata

Výtvarné dielo Soulagesa zahŕňa viac ako 1500 malieb a niekoľko stoviek grafík. Jeho minimalistický štýl mu už na začiatku kariéry priniesol medzinárodné uznanie.

Jeho práce boli vystavené na prvej výstave francúzskych maliarov v Nemecku v roku 1948. Neskôr, v roku 1955, sa zúčastnil na prvom veľtrhu umenia Documenta v nemeckom meste Kassel. Soulagesove prvé retrospektívne výstavy v medzinárodných múzeách sa uskutočnili v 60. rokoch.

Soulages spočiatku používal čiernu farbu na vytváranie svetelných efektov v kombinácii s bielou a inými farbami, od roku 1979 však začal pokrývať svoje plátna výlučne čiernou farbou a experimentovať s použitím čiernej na odrážanie svetla.

Claude Monet, aktivisti Čítajte viac Aktivisti vyliali zemiakovú kašu na obraz Clauda Moneta

„Milujem autoritu čiernej farby, jej prísnosť, očividnosť a radikálnosť. Je to veľmi aktívna farba. Rozžiari sa, keď ju dáte vedľa tmavej farby,“ uviedol maliar v roku 2019.

Sumy za jeho diela na aukciách dosahujú sedem a osemciferné čísla a vystavujú ich vo vyše 110 múzeách po celom svete vrátane Guggenheimovho múzea v New Yorku či galérie Tate v Londýne.

Soulages počas života zanechal svojmu rodnému mestu Rodez na juhu Francúzska viac ako 500 diel. V roku 2014 tam otvorili Soulagesovo múzeum.

Pri príležitosti jeho 100. narodenín v decembri 2019 sa v parížskom Louvri konala prierezová výstava jeho tvorby, čo je pre žijúceho umelca ojedinelá pocta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maliar #Louvre