Autoportrét maliara Maxa Beckmanna sa v Berlíne vydražil za 20 miliónov eur

Autoportrét expresionistického maliara Maxa Beckmanna sa vo štvrtok v Berlíne vydražil za 20 miliónov eur a stal sa tak najdrahším dielom predaným na aukcii v Nemecku. O výsledku dražby informovala agentúra DPA.

02.12.2022 14:00
Dražba, Max Beckmann Foto:
Dražba obrazu Maxa Beckmanna s názvom Autoportrét žltá-ružová.
debata

Obraz nazvaný Selbstbildnis gelb-rosa (Autoportrét žltá-ružová) podľa prevažujúcich farebných tónov sa začal dražiť na 13 miliónoch eur a po tri a pol minúte bolo jasné, že sa predá o sedem miliónov drahšie. S poplatkami potom nový majiteľ za dielo z roku 1943 zaplatí celkom 23,2 milióna eur.

Beckmannove obrazy majú v poslednej dobe na aukciách značný úspech. Pred piatimi rokmi sa v dražbe aukčnej siene Christie’s predal jeho obraz Hölle der Vögel (Vtáčie peklo) za 36 miliónov libier. Ďalší Beckmannov obraz Egypťanka doposiaľ držal nemecký aukčný rekord – v roku 2018 sa predal za 5,5 milióna eur.

Max Beckmann (1884–1950) sa po umeleckých začiatkoch v kruhu berlínskej secesie a hroznom zážitku z 1. svetovej vojny stal jednou z vodcovských osobnosti smeru nazývaného nová vecnosť a začal byť radený aj k expresionistom.

Z Nemecka utiekol po nástupe nacistického vodcu Adolfa Hitlera k moci a vojnu strávil v exile v Holandsku. Zomrel v USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #umenie #Max Beckmann