Britské múzeum je zrejme blízko k dohode o zápožičke Elginových mramorov do Grécka

Do Grécka by sa už čoskoro mohli vrátiť takzvané Elginove mramory, teda časť sochárskej výzdoby starovekého chrámu z aténskej Akropoly, o ktoré vedie Grécko skoro 200 rokov spor s Britániou.

05.01.2023 10:00
Grécko, Atény, Akropola, Akropolis, Parthenón Foto: ,
Atény s Parthenónom.
debata

Informovali o tom v utorok britský denník The Daily Telegraph a agentúra Bloomberg. Podľa ich zdrojov je veľmi blízko k podpisu zmluva o dlhodobej zápožičke časti týchto sôch z Britského múzea, ktorú dohodol predseda jeho správnej rady George Osborne s Aténami.

Dohoda predpokladá dlhodobú zápožičku časti Elginových mramorov výmenou za zapožičanie niektorých starovekých artefaktov z Atén. Už začiatkom decembra napísali grécke médiá, že exminister financií a šéf správnej rady múzea Osborne v tejto veci vedie jednanie s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Britská ministerka kultúry Michelle Donelanová v decembri ale varovala, že návrat starovekých sôch z Akropoly do Grécka by mohol spustiť nebezpečnú lavínu žiadostí z iných krajín o ďalšie artefakty z britských múzeí.

Atény vedú s Londýnom dlhoročný spor o sochy z aténskeho Parthenonu, ktoré do Británie priviezli začiatkom 19. storočia vtedajší britský veľvyslanec Thomas Bruce, gróf z Elginu. V súčasnosti sú vystavené v Britskom múzeu v Londýne.

Bruce artefakty získal na základe zmluvy s Osmanskou ríšou, ktorej bolo vtedy Grecko súčasťou. Po získaní nezávislosti na Osmanskej ríši v roku 1832 zahájil nový grécky štát boj o návrat umeleckých diel zo zahraničia.

Britské múzeum v minulosti bolo proti čo len zapožičaní týchto sôch a argumentovalo tým, že artefakty sa nedá do Grécka prepraviť, pretože by im uškodilo ich sťahovanie. Avšak v roku 2014 zapožičalo jednu z týchto sôch do Ruska, kde bola vystavená v slávnej galérii Ermitáž v Petrohrade. Tým rozhnevalo gréckych predstaviteľov a vtedajší premiér Antonis Samaras to označil za provokáciu.

Táto dlhodobá zápožička, aj keď sa potvrdí, však zrejme grécko-britský spor nevyrieši. Atény budú zrejme ďalej bojovať za získanie týchto zhruba dva a pol tisíc rokov starých sôch do svojho vlastníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko