O stopách socializmu v nás

O stopách socializmu v nás budú uvažovať hostia stredajšieho programu Slovenskej národnej galérie SNG nažive!. V poradí druhý multižánrový večer SNG nažive! nesie názov Čo zo socializmu zostalo v nás? a podnetom k nemu bola aktuálna výstava národnej galérie Prerušená pieseň. Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956, informovala PR manažérka SNG Dáša Dúbravová.

11.09.2012 07:00
vystava, prerušená pieseň, Viktor Krupec:... Foto: ,
Z výstavy Prerušená pieseň - Viktor Krupec: Zväzácka schôdza
debata (5)

Program večera s moderátorom Ondřejom Horákom sa v stredu 12. septembra uskutoční v Bratislave v Letnom pavilóne a Esterházyho paláci Slovenskej národnej galérie na Námestí Ľ. Štúra 4 od 17:30. Začne sa prehliadkou výstavy Prerušená pieseň s výkladom historičky Maríny Zavackej v Esterházyho paláci, o 19:00 bude pokračovať diskusiou Čo nám zostalo zo socializmu? v Letnom pavilóne SNG na Rázusovom nábreží 2 a o 21:00 vyvrcholí hudobným vstupom Rádio FM. Vstupné na akciu je dobrovoľné.

Multižánrový večer k výstave Prerušená pieseň poukáže podľa Dúbravovej na to, že „vo vzťahu k nedávnej socialistickej minulosti sa nestretávame len s kritickým nazeraním na ňu a odmietaním, ale prekvapivo aj s jej nostalgickým zmäkčovaním“.

Pre mladšie ročníky môže byť socializmus kurióznou minulosti, starší zas často za ním pociťujú nostalgiu. „V Nemecku sa tento pocit nostalgie za životom v bývalej NDR pred rokom 1989 označuje pojmom ‚OSTalgia‘ a súvisí s intenzívnou ‚westernizáciou‘ bývalého východného Nemecka. Český historik Martin Franc hovorí o fenoméne Ostalgie v českých krajinách v súvislosti s reprízovaním normalizačných seriálov, obľubou niektorých produktov ako napríklad Kofola či céčka, ale predovšetkým s filmami ako Pupendo, Pelíšky a najmä Goodbye, Lenin,“ pripomína SNG, ktorá sa pokúsi bližšie pomenovať súčasné vnímanie socializmu v našej spoločnosti i kultúre.

Urobí tak spolu s hosťami Marínou Zavackou z oddelenia najnovších dejín Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, teoretikom architektúry a výtvarného umenia Rostislavom Koryčánkom, Pavlom Karousom z pražskej Vysokej školy umeleckopriemys­lovej a Marošom Schmidtom, zástupcom projektu Ostblok – Made in Czechoslovakia, ktorý skúma, mapuje a dokumentuje dizajn priemyselných produktov navrhovaných a vyrábaných v Československu v rokoch 1945 – 1992.

5 debata chyba