Pamätník Záhrada bude pripomínať zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Na mieste vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači v okrese Galanta vznikne po zbúraní rodinného domu Pamätník slobody slova. Vo verejnej výtvarno-architektonickej súťaži minulý rok spomedzi 27 súťažných návrhov zo Slovenska aj zo zahraničia zvíťazil návrh autorov Benjamína Brádňanskeho, Víta Haladu a Martina Piačeka z ateliéru N/A s názvom Záhrada.

22.02.2023 08:00
pamatnik-slobody-slova-vo-velkej-maci-na-pamiat... Foto:
Pamatnik slobody slova vo Velkej Mači na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, návrh Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka.
debata

„Aktuálne sme pred podpisom zmluvy na vypracovanie projektovej dokumentácie. Tento rok prebehne územné a stavebné konanie. Následne bude vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác. S výstavbou by sa malo začať v priebehu roka 2024,“ informovala agentúru SITA Natália Petkáčová z Úradu Trnavského samosprávneho kra­ja.

Víťazný návrh s názvom Záhrada pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Vyhlasovateľom výtvarno – architektonickej súťaže bol spolu s ďalšími partnermi Trnavský samosprávny kraj, ktorý bude podľa župana Jozefa Viskupiča financovať aj výstavbu pamätníka.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili pred piatimi rokmi v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Za tento čin boli právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

Z ohodnotenia architektonického návrhu pamätníka

Naklonenie, nerovnováha a vychýlenie sú hlavnou symbolikou a konceptom návrhu, ktorý prezentuje jednoduché a silné gesto k tragickej udalosti. Na jednej strane berie, ale na druhej pridáva. Zrozumiteľný jazyk práce s terénom vytvára niekoľko rovín priestorového prežitia. Z ulice takmer neviditeľný, len s náznakom nového horizontu na opačnej strane pozemku. Betónový objekt hlavného vstupu so zázemím vytvára v území obce veľmi citlivý zásah s minimálnou výškou do úrovne zábradlia so zelenou kulisou živého plota. Možnosť takýto priestor v prípade potreby uzatvoriť je vnímané pozitívne. Samotný pamätník, resp. jeho komponenty, umne pracujú s veľkorysou záhradou a atmosférami, ktoré je možné zažiť aj v nepriaznivom počasí. V zapustenej časti pamätníka môže návštevník ľahko zabudnúť na okolie v ktorom sa nachádza a v závetrí kontemplovať. Zdvihnutá záhrada zas ponúka opak a otvára nový pohľad do budúcnosti. Takto prístupné plochy majú spoločenský presah a potenciál. Aj napriek vizuálne osobitej a expresívnej prezentácií návrhu je pamätník jednoznačnou a príťažlivou odpoveďou na podobu pamätníka v zástavbe rodinných domov.

Zdroj: Trnavský samosprávny kraj, archinfo.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kuciak a Martina Kušnírová