Zbúrali dom s Banksyho maľbou

Pobrežné mestečko Herne Bay, ktoré sa nachádza v anglickom Kente, bolo krátko domovom Banksyho muralu s názvom Ráno je zlomené (Morning is Broken). Zobrazoval chlapca, ktorý odostiera závesy. Spoločnosť mu pri tom robí mačací kamarát. Ako závesy slúžia pokrivené plechy. Banksy na svojom instagramovom profile potvrdil, že ide o jeho maľbu.

17.03.2023 13:00
Banksy Foto:
Banksyho Ráno je zlomené.
debata

Umelec si však pre svoje nové dielo nezvolil najlepšie miesto – budovy nachádzajúce sa v tejto oblasti boli totiž určené na demoláciu. Na ich mieste má vyrásť niekoľko novostavieb. George Caudwell, jeden z dodávateľov, povedal pre portál KentOnline: „Netušili sme, že to bol Banksy. Keď som si uvedomil, že to bol Banksy, prišlo mi zle – boli sme z toho zničení.“

Dodal, že majiteľ pozemku demolíciu sledoval a rovnako ako oni, ani on netušil, že išlo o Banksyho dielo. Farma, ktorej bol dom súčasťou, má dlhú históriu, ktorá siaha až do roku 1529.

Dom po zbúraní. Foto: Instagram: Banksy
Banksy Dom po zbúraní.

Zdá sa, že tamojšia oblasť je pre pouličného umelca prekliata. Jeho Riasenku na svätého Valentína nachádzajúcu sa v mestečku Margate stihol podobný osud. Mrazák, ktorý bol zakomponovaný do diela, odtiaľ už dvakrát odstránili. Bez neho nemá nástenná maľba, ktorá je namierená proti domácemu násiliu, zmysel.

Zobrazuje karikatúru ženy v domácnosti, ktorá má opuchnuté oko a chýba jej zub. Spoza skutočného mrazáku, ktorý je pristavený k stene, vykúkajú nohy jej manžela. Vďaka tomu to vyzerá tak, že sa žena rozhodla zbaviť tela svojho násilného manžela.

Banksy v Kente vytvoril ešte dve ďalšie diela, tie našťastie (zatiaľ) prežili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banksy #street art