Vydajte sa s mobilom po stopách dávnych Keltov

Bratislava má neuveriteľnú históriu, ktorú najnovšie približuje aj mobilná aplikácia Po stopách Keltov. Porozprávala nám o nej Margaréta Musilová z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave, ktorá vypracovala odborné texty a obrazové materiály tejto digitálnej prehliadky keltskej histórie na území Bratislavy.

10.05.2023 16:00
keltska minca Foto: ,
Keltské mince sa na území objavili na viacerých miestach.
debata

V Galérii mesta Bratislavy na Panskej ulici v Pálffyho paláci je od minulého roka stála expozícia Biatec – Keltská mincovňa. Tá informuje hravou formou o keltskom mincovníctve, a to priamo v umeleckom prostredí galérie, kde sa prezentuje výtvarné umenie. Raritou je, že priamo tu v rokoch 1982–1985 objavili archeológovia keltskú mincovňu. Autori expozície o keltskom mincovníctve chceli teda umocniť priestor bývalej archeologickej sondy a zachovať jej stopu v umeleckom prostredí galérie. „Človek vstupuje akoby do pôvodnej archeologickej sondy a sám objavuje. Deje sa to tak, že sa noha návštevníka dotýka sklenených plôch na zemi a tie mu nasvietia rôzne nálezy, napríklad poklady mincí. Na stenách bežia animovane filmy o výrobe mincí, ich podobách a náleziskách, napríklad v kostrovom hrobe. Expozícia je urobená tak šikovne, že z nej majú zážitok aj nevidiaci a nepočujúci.

Vďaka novej mobilnej aplikácii sa návštevníci... Foto: MMB
kelti mobilná aplikácia Vďaka novej mobilnej aplikácii sa návštevníci hlavného mesta môžu vydať po stopách Keltov priamo z ulice. Okrem konkrétnych miest uvidia používatelia aplikácie textové aj obrazové informácie (historické čiernobiele fotografie, 3D modely a vizualizácie keltsko-rímskych stavieb na Bratislavskom hrade, kliešťovitej brány na Kapitulskej ulici alebo hrnčiarskej pece v Starej radnici na Hlavnom námestí.

Kelti sú v kurze

Novinkou je, že k tejto expozícii pribudla mobilná aplikácia Po stopách Keltov, s ktorou sa diváci môžu vydať do ulíc mesta a priamo na náleziskách spoznávať históriu. Je to po prvý raz, čo môže záujemca sledovať podľa navigácie jednotlivé stanovištia, ktorých je päť. Téma keltskej kultúry je veľmi zaujímavá a stále sa o nej dá dozvedieť niečo nové, hoci neomrzí ani to, čo poznáme zo starších výstav a podujatí: „O tom, že Bratislava bola v laténskej dobe významným keltským oppidom na križovatke Podunajskej a Jantárovej cesty, už vie, okrem odborníkov, stále viac ľudí,“ hovorí Margaréta Musilová.

Archeologička Margaréta Musilová. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Musilova margareta Archeologička Margaréta Musilová.

„Informácie sa prehlbujú aj vďaka dnes už stálej expozície v SNM – Historickom múzeu na Bratislavskom hrade, vďaka medzinárodným výstavám Kelti z Bratislavy v Perugii a Biatec. Nonnos. Kelti na strednom Dunaji vo Frankfurte nad Mohanom, ako aj vďaka každoročnej prezentácii v Taliansku na Mediteránnom veľtrhu archeoturizmu v Paestume.“ Táto aplikácia je v tejto širokej ponuke bratislavskou špecialitou.

BIATEC Čítajte viac Expozícia odhalí tajomstvá Keltov na našom území

Štart na Bratislavskom hrade

„Smart aplikácia vznikla so zámerom vytiahnuť ľudí do ulíc, aby pochopili rozsah a topografiu jednotlivých častí opidda – keltského osídlenia v Bratislave,“ vysvetľuje Margaréta Musilová. Fiktívny digitálny chodník sa začína od akropoly (rímska stavba II) na Bratislavskom hrade, pokračuje cez opevnenie na Kapitulskej ulici a dostáva sa na územie remeselných osád (hrnčiarstvo, kovolejárstvo, mincovníctvo) v priestore Starého Mesta a Námestia slobody.

Okrem konkrétnych miest uvidia používatelia aplikácie textové aj obrazové informácie (historické čiernobiele fotografie, 3D modely a vizualizácie keltsko-rímskych stavieb na Bratislavskom hrade, kliešťovitej brány na Kapitulskej ulici alebo hrnčiarskej pece v Starej radnici na Hlavnom námestí. „Nie každý má možnosť chodiť do knižníc a študovať si často aj nedostupné informácie, ukryté v archívoch inštitúcií. Tým, že sú informácie o mobilnej aplikácii zverejnené aj na webe a sociálnych sieťach, sú distribuované a dostupné prakticky pre celý virtuálny svet,“ spresňuje Margaréta Musilová. Aplikácia Po stopách Keltov je zameraná na mladú generáciu, ktorá preferuje informácie v skratkách a obrazoch. Aplikácia je použiteľná aj pre cudzincov, ktorí prídu spoznávať hlavné mesto Slovenska – má teda aj anglickú verziu. Na dlažbe mesta budú tiež body s vyznačením Keltskej cesty, jej logom sa stal štylizovaný koník s príveskami z keltskej mince, a to drachmy typu simmering. „Tento typ mince je okrem už známeho biateku jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich mincí na území Bratislavy.“

SR Múzeum Spiša nález keltská soška KEX Čítajte viac Múzeum Spiša má keltskú sošku z Jánoviec

Kelti uznávali imelo

No a prečo sa tak zaujímame o Keltov a pýšime sa ich prítomnosťou na našom území? Margaréta Musilová sa rozhovorí o tom, že Kelti boli prví, ktorí k nám priniesli vynález vyspelého antického sveta – razbu mincí. Tí bratislavskí boli výnimoční tým, že okrem motívov a symbolov razili na mince aj nápisy v latinke. Nachádzame na nich mená keltských vládcov, ako napríklad Ainorix, Fariarix, Devil, Nonnos… Celkovo ich poznáme 16.

Na dlažbe mesta budú tiež body s vyznačením... Foto: MMB
keltská minca symbol mobilná aplikácia Kelti Na dlažbe mesta budú tiež body s vyznačením Keltskej cesty, jej logom sa stal štylizovaný koník s príveskami z keltskej mince, a to drachmy typu simmering. Aplikácia má aj anglickú verziu.

Najčastejšie sa vyskytujúci nápis bol Biatec, podľa čoho sa zaužívalo označenie biatek, biateky. Celkove sa na území Bratislavy našlo od 18. storočia sedem pokladov zlatých a strieborných mincí (statérov, drachiem, didrachiem, tetradrachiem a obolov) a veľké množstvo ojedinelých nálezov mincí, ktoré svedčia o veľkom hospodárskom význame oppida v 2. – 1. stor. pred Kr. Najväčšie hromadné nálezy pochádzajú z výkopov pri stavebných prácach z medzivojnového obdobia zo Žilinskej ulice, z Námestia slobody, Hausberglu a Tatrabanky. V roku 2009 bol po prvýkrát objavený poklad keltských mincí archeologickým výskumom na Bratislavskom hrade – 22 mincí, z toho 15 zlatých statérov a sedem strieborných mincí.

Kelti mali vyvinutý veľký umelecký cit pre výtvarné umenie a vytvorili si svojský umelecký štýl, ktorý sa odráža hlavne na veľkých minciach, tzv. tetradrachmách. Vo svojom výtvarnom prejave spájajú mytologický svet Keltov s antickým znázornením bohov, hrdinov alebo možno aj konkrétnych historických postáv. Na averze sú znázornené väčšinou portréty mužov v profile či postavy jazdcov nesúcich meč alebo imelo, magickú keltskú rastlinu.

Tak to je veľmi zaujímavý objav pre laika, že Kelti uctievali imelo. Možno aj preto sa u nás usadili, že ho tu rastie naozaj dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum mesta Bratislavy