Mesto Piešťany sa stalo súčasťou projektu Muchova cesta

V Piešťanoch otvorili v utorok (9. 5.) výstavu s dielami Alfonsa Muchu s názvom Kvetinové svety. Podujatie sa koná v rámci projektu Muchova cesta.

10.05.2023 18:00
Piešťany, Thermia, Alfons Mucha, obraz, jedáleň Foto:
Paper Moon Trio hrá pod originálnym obrazom Alfonsa Muchu v jedálni Thermie, ktorý bol v minulosti ukradnutý a podarilo sa ho vypátrať.
debata

Predstavitelia Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, Trnavského samosprávneho kraja a mesta podpíšu pri tej príležitosti memorandum o pristúpení k projektu. Informoval o tom Martin Palkovič z Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj.

Alfons Mucha na piešťanskom golfovom ihrisku,... Foto: Balneologické múzeum I. Wintera, reprofoto E. Drobná
Alfons Mucha v Piešťanoch Alfons Mucha na piešťanskom golfovom ihrisku, okolo roku 1932.
Zverokruh Alfons Mucha Čítajte viac Aj Mucha je už digitálny

Meno Alfonsa Muchu sa s Piešťanmi viaže predovšetkým cez jeho olejomaľbu Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia!, ktorú venoval svojho času kúpeľom na znak vďaky za uzdravenie dcéry Jaroslavy. Obraz je umiestnený nad vchodovými dverami reštaurácie hotela Thermia Palace.

Muchov obraz Čítajte viac Ukradnutý Mucha sa vrátil do Piešťan
Alfons Mucha: Múza (Sibyla), 1920 Foto: GMB
MUCHAUP Alfons Mucha: Múza (Sibyla), 1920

Sám maliar v 30. rokoch minulého storočia piešťanské kúpele opakovane navštívil. Preto sa teraz stávajú súčasťou Muchovej cesty, ktorá spája moravské miesta Ivančice, Moravský Krumlov, Mikulov a Hrušovany nad Jeviškou, kde zanechal stopu.

Alfons Mucha (druhý sprava) počas jedného z... Foto: Balneologické múzeum I. Wintera, reprofoto E. Drobná
Alfons Mucha, Piešťany Alfons Mucha (druhý sprava) počas jedného z piešťanských pobytov s riaditeľom a nájomcom kúpeľov Ľudovítom Winterom (prvý sprava).

Výstava Kvetinové svety bude od 10. mája do 31. októbra sprístupnená v Napoleonských kúpeľoch. Prípravu výstavy v spolupráci s Nadáciou Mucha podporila Krajská inovačná a rozvojová agentúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfons Mucha